Депутати ухвалили нову редакцію закону про фінансові послуги та компанії

Депутати ухвалили нову редакцію закону про фінансові послуги та компанії

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила закон “Про фінансові послуги та фінансові компанії” (№5065).

За відповідний документ проголосували 248 народних депутатів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Чинний Закон України “Про фінансові послуги та державне регулювання ринку фінансових послуг” був прийнятий ще у 2001 році і з того часу не переглядався. У зв’язку з цим його положення не відповідають реаліям сьогодення, які склались на ринку фінансових послуг, а також не враховують останні тенденції розвитку світової фінансової інфраструктури”, – йдеться у пояснювальній записці.

Ситуація, на думку авторів, ускладнюється тим, що регулювання банківської діяльності та діяльності на ринках капіталу фактично здійснюється за окремим законодавством, тому немає спільного підходу до різних частин фінансового ринку.

Нова редакція закону встановлює універсальні положення щодо державного регулювання ринку фінансових послуг. Законодавчо закріплюються норми стосовно регулювання діяльності фінансових компаній та ломбардів: вимоги до їх діяльності, порядок реорганізації та виходу з ринку тощо. Закріплено роль та взаємозв’язок фінансових послуг із послугами, що з ними пов’язані: супровідними, посередницькими та допоміжними.

Під час другого читання в документ внесено деталізацію поняття "допоміжні послуги". Це - послуги із врегулювання простроченої заборгованості споживачів, які надаються колекторською компанією; послуги із збирання, оброблення, зберігання, захисту та використання інформації, які надаються бюро кредитних історій; послуги, які надаються на підставі ліцензії на здійснення операцій з готівкою тощо.

Порядок авторизації та особливості надання допоміжних послуг встановлюються спеціальними законами та нормативно-правовими актами регулятора.

Крім того, закон вносить зміни до процедур ліцензування, принципів пруденційного нагляду та нагляду за ринковою поведінкою; запроваджує ризик-орієнтований підхід до нагляду залежно від розміру, значущості, складності бізнес-моделі та індивідуального рівня ризику фінансової установи.

При цьому законом заборонено відкривати фінансові компанії нерезидентам з країн, визнаних в Україні агресором та окупантом, тобто з Росії.

Як повідомляв Укрінформ, парламентарії 27 квітня на позачерговому засіданні Верховної Ради підтримали у першому читанні проєкт закону "Про фінансові послуги та фінансові компанії".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-