Україна хоче продовжити транзитний контракт із Газпромом на 15 років - Шмигаль

Україна хоче продовжити транзитний контракт із Газпромом на 15 років - Шмигаль

Укрінформ
Ідеальним терміном продовження контракту з «Газпромом» на транзит газу є 15 років.

Як передає Укрінформ, про це в «Суботньому інтерв'ю» Радіо Свобода сказав прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

«Контракт на сьогодні є існуючим, фактично з 2004 року він є. Ми бажаємо його продовжити і ведемо з цього приводу перемовини з нашими європейськими партнерами, тому що від них також залежить продовження цього контракту. Для нас ідеальним є продовження на 15 років цих умов. Зі сторони України була зроблена відповідна пропозиція збільшити понад умови контракту. Ми готові ще до 55 млн метрів кубічних збільшити транзит. І цей надлишок ми готові транзитувати за ціною вдвічі нижче, ніж в існуючому контракті», - сказав Шмигаль.

Це, за його словами, підтверджує спроможність української газотранспортної системи транзитувати вдвічі більші обсяги, система до цього підготовлена.

Прем'єр-міністр додав, що Україна також вийшла з пропозиціями на базі своїх газосховищ зберігати додаткові обсяги газу для європейських країн.

Українські газосховища за його словами, мають обсяги 33 млрд м куб. , використовується максимально до 26 млрд куб. метрів.

Як повідомляв Укрінформ, із 1 листопада російський Газпром зменшив транзит газу в держави Європейського Союзу через Україну до 57 млн кубометрів на добу, тоді як транзитний контракт передбачає добові об’єми прокачування на рівні 109 млн кубометрів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-