Гектар сільгоспземлі продають в середньому за 42 тисячі гривень

Гектар сільгоспземлі продають в середньому за 42 тисячі гривень

Дослідження
Укрінформ
Середньозважена ціна 1 га землі сільськогосподарського призначення в Україні становить 42 354 грн. 

Як передає кореспондент Укрінформу, такі дані під час презентації інформаційно-аналітичного бюлетеня "Огляд стану земельних відносин в Україні” навів експерт Центру досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки Роман Нейтер.

Згідно з цими даними, земля, призначена для ведення особистого селянського господарства, в середньому продається по 52 170 грн за га, тоді як середня ціна одного гектара угідь з цільовим призначенням “для ведення товарного сільськогосподарського виробництва” - 34 011 грн.

“Ціни товарної землі найвищі на Київщині та на Львівщині. При тому, що це – не ті регіони, які роблять найбільший внесок у вітчизняне аграрне виробництво. Справа в тому, що землю, навіть зі статусом угідь сільськогосподарського призначення, можуть купувати “з прицілом” на забудову”, - наголосив експерт.

Він пояснив це на прикладі кількох земельних ділянок, розташованих на полі, що безпосередньо межує із Сихівським районом Львова. Гектар ріллі там обійшовся новому власникові майже у 0,5 млн грн.

“Окупність такої інвестиції за умови організації сільгоспвиробництва доволі сумнівна. Швидше за все, людина, яка її придбала, розраховує, що колись зможе забудувати ці землі”, - вважає Нейтер.

Читайте також: Як продати земельний пай - в ОП дали покрокову інструкцію

Що ж до впливу на вартість землі показників її родючості, то, за даними авторів дослідження, найдорожчі сільгоспугіддя у Хмельницькій, Вінницькій, Полтавській і Черкаській областях, де середньозважена ціна гектара ріллі коливається в межах 37-40 тис. грн. Ще вища вартість землі на Івано-Франківщині і на Буковині. Роман Нейтер пояснив це тим, що середній розмір земельних наділів там не перевищує 1 га. Також на Прикарпатті, за його словами, багато земельних ділянок купують за вищу ціну для облаштування туристичних локацій.

Як повідомлялося, за час роботи ринку землі в Україні зареєстровано понад 40 тис. правочинів, пов’язаних з правом власності на понад 100 тис. га сільгоспугідь.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-