Нафтогаз спростував передачу 3,5 мільярда кубів газу Коломойському і розповів про суд із Укрнафтою

Нафтогаз спростував передачу 3,5 мільярда кубів газу Коломойському і розповів про суд із Укрнафтою

Укрінформ
Інформація про мирову угоду НАК "Нафтогаз України" із бізнесменом Ігорем Коломойським, яку розповсюдив народний депутат Олексій Гончаренко ("Європейська солідарність"), не відповідає дійсності.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Нафтогаз у Фейсбуці.

"Нафтогаз не передавав бізнесмену І.Коломойському жодні обсяги газу. Інформація про те, що Нафтогаз підписав із бізнесменом І.Коломойським мирову угоду та погодився віддати йому 3,5 млрд кубометрів газу, не відповідає дійсності. Заява народного депутата України О.Гончаренка є неправдою", - йдеться у повідомленні.

У компанії зазначили, що наразі триває судовий процес, який має схвалити рішення щодо спірного газу. Нафтогаз також закликав політиків та експертів до збалансованого та відповідального поширення інформації щодо діяльності компанії, адже маніпуляція інформацією може нести шкоду енергетичній безпеці країни.

Читайте також: Вітренко наголосив на важливості накладення санкцій США на оператора «Північного потоку-2»

Гончаренко 7 листопада у своїй колонці для видання "Українська правда" заявив, що Нафтогаз підписав із Коломойським мирову угоду і погодився віддати йому 3,5 млрд кубометрів газу, яких знаходиться у сховищах. Депутат стверджує, що таку інформацію йому надав колишній бізнес-партнер Коломойського Геннадій Корбан.

У Нафтогазі звертають увагу на те, що наразі триває судовий процес між НАКом та ПАТ «Укрнафта» про стягнення 9,067 млрд куб. м природного газу та усіх доходів, які Нафтогаз отримав або міг отримати від цього продажу обсягу природного газу.

"Нафтогаз не погоджується з позовними вимогами Укрнафти. Позиція Нафтогазу залишається по суті незмінною від першого засідання суду по цій справі", - підкреслили у НАКу.

У позиції компанії зазначається, що Нафтогаз заявив у цьому судовому процесі про необхідність застосування судом позовної давності до вимог Укрнафти, оскільки обставини, на які посилається позивач, були йому відомі більше ніж за 3 роки до подання позову. Водночас, Укрнафта заперечує проти застосування судом позовної давності і надає своє обґрунтування.

Читайте також: В ОП пояснили, чи є закон про олігархів «безболісним» для Коломойського

Нафтогаз також надав суду інформацію про те, що раніше в інших судових процесах компанія заявляла про необхідність зобов’язати Укрнафту укласти договір купівлі-продажу спірних обсягів газу з врахуванням обставин, що цей газ був спожитий населенням, і що Нафтогаз направляв листи до Укрнафти ще з 2006 року з пропозицією укласти договір купівлі-продажу спірного газу.

Читайте також: Трирічні угоди вже допомогли ТКЕ зекономити майже ₴10 мільярдів - Нафтогаз

Як повідомлялося, суперечка щодо газу між Укрнафтою і Нафтогазом триває з 2005 року. З того моменту компанія постачала газ у газотранспортну систему за ціною, визначеною для потреб населення, яка була суттєво нижче ринкової. Укрнафта відмовлялася оформляти продаж газу за цими умовами, вважаючи ціну заниженою. Лише за 2006-2010 роки неоформленими залишилися 10,1 млрд кубометрів газу.

НАК "Нафтогаз України" належить 50%+1 акція "Укрнафти", групі компаній, пов'язаних з колишнім акціонером "ПриватБанку" Ігорем Коломойським — близько 42% акцій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-