Україна привела норми вмісту свинцю у фарбах у відповідність до європейських

Україна привела норми вмісту свинцю у фарбах у відповідність до європейських

Укрінформ
Україна привела норми вмісту свинцю у фарбах у відповідність до європейських .

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

"7 листопада 2021 року набув чинності Технічний регламент обмеження вмісту свинцю в лакофарбових матеріалах і сировинних компонентах. Відтепер вміст свинцю, а також його сполук у лакофарбових матеріалах побутового призначення не має перевищувати 0,009 %, або 90 мг/кг, або 90 ррm у сухому залишку. Такий рівень є менш шкідливим для здоров’я українців та відповідає стандартам країн ЄС та США", - йдеться у повідомленні.

За даними ВООЗ, безпечної кількості свинцю немає. Доза у 1-3 г свинцю вважається токсичною для людини, а 8-10 г — смертельною.

У МОЗ нагадали, що широке застосування свинцю призвело до значного забруднення довкілля та виникнення проблем зі здоров’ям людей. Контакт із цим металом має накопичувальний ефект та токсично діє на мозок, нервову, кровоносну та серцево-судинну системи, а також шлунково-кишковий тракт і нирки людини.

Особливо вразливими до впливу свинцю є діти. У разі контакту з цим металом у ранньому віці підвищується ймовірність виникнення у дитини труднощів із навчанням, імпульсивної та девіантної поведінки. Навіть відносно низькі рівні експозиції можуть спричинити в них серйозні, а в деяких випадках незворотні, наслідки для здоров’я та розвиток розумової відсталості (зниження рівня IQ).

Читайте також: Чверть українців вважають екологічні виклики однією з головних загроз для країни

За даними Інституту вимірювань й оцінювання показників здоров‘я (IHME), лише у 2016 р. вплив свинцю був причиною 540 000 летальних випадків.

З 2015 р. за ініціативи Глобального альянсу з відмови від застосування свинцю у фарбах (GAELP), який спільно координують Програма ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП) та Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ), проводиться щорічна глобальна кампанія – Міжнародний тиждень із профілактики отруєння свинцем.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-