Чверть українців вважають екологічні виклики однією з головних загроз для країни

Чверть українців вважають екологічні виклики однією з головних загроз для країни

Опитування
Укрінформ
Понад чверть українців називають проблему захисту довкілля й загрозу економічного занепаду найбільшими довгостроковими викликами для України.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це, представляючи результати загальнонаціонального соціологічного дослідження "Екологія та загрози кліматичних змін у громадській думці українців", сказав аналітик Фонду “Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва” Сергій Шаповалов.

Так, 26% українців вважають екологічні виклики однією з головних загроз для країни. 64% опитаних вважають, що за кілька останніх років екологічна ситуація в місцевості, де вони мешкають, погіршилася, 24% кажуть, що нічого не змінилося, про покращення ж говорять лише 5% респондентів.

Конкретизуючи екологічні загрози, які найбільше непокоять українців, експерт навів такі дані: 46% громадян звертають увагу на забрудненість водойм, 33% - на засміченість побутовими відходами, 27% - на надмірне використання хімдобрив, трохи понад 20% - на забруднення повітря транспортом і промисловістю.

Він нагадав, що впродовж кількох останніх років українці, котрі брали участь у різноманітних опитуваннях, поміж найбільших для країни загроз називали три головні проблеми: війну, корупцію й економічні негаразди.

Читайте також: У РНБО розглянули питання збереження та відтворення лісів

“Нині громадяни згадують питання екології на рівні із цими глобальними викликами. Це свідчить, що наші співвітчизники все більше усвідомлюють важливість захисту довкілля та розуміють, як деструктивно екологічні проблеми впливають на їхнє здоров’я у довгостроковій перспективі”, - підкреслив Шаповалов.

Такий рівень визнання проблеми, на думку аналітика, свідчить і про майбутню електоральну значущість цього питання. Екологічна політика стане одним із важливих елементів оцінювання дій влади.

Також експерт підкреслив, що 13% опитаних назвали погіршення екологічної ситуації важливою проблемою для себе особисто.

Читайте також: ООН визнала чисту екологію невід’ємним правом людини

“Це нібито й контрастує із тим, що все більше людей усвідомлюють значення охорони довкілля для країни загалом. Але, в принципі, великої суперечності в цьому немає. Тому що, говорячи про те, що їх особисто хвилює, громадяни, зазвичай, мають на увазі короткострокові проблеми, з якими стикаються щоденно. Наразі ж пандемія загострила проблеми здоров’я і втрати доходів, відкинувши інші питання “на другий план”. Натомість люди визнають довгострокове значення охорони довкілля”, - пояснив аналітик.

Загальнонаціональне опитування проведене Фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва спільно з Центром політичної соціології з 14 по 24 серпня 2021 року в усіх регіонах України, за винятком окупованих Криму та ОРДЛО. Загалом опитано 2001 респондента, результати опитування є репрезентативними для дорослого населення України, теоретична похибка вибірки не перевищує 2,2%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-