У жовтні транзит газу через Україну скоротився на 19% – ОГТСУ

У жовтні транзит газу через Україну скоротився на 19% – ОГТСУ

Графік
Укрінформ
У жовтні транзит природного газу українською газотранспортною системою до країн Європи становив 2,634 млрд кубометрів, що на 623 млн кубометра менше, ніж у вересні поточного року. 

Як передає Укрінформ, про це повідомили у пресслужбі ТОВ «Оператор газотранспортної системи України» (ОГТСУ).

Зазначається, що транзитні обсяги до Словаччини за вказаний період збільшились на 6% (до 2,117 млрд кубометрів) порівняно з вереснем. Ще 342 млн кубометрів газу ОГТСУ транспортував до Польщі і 176 млн кубометрів – до Молдови.

Усі транзитні поставки газу з РФ до країн Європи не тільки не перевищували заброньовані річні потужності, а навпаки – зменшились. Так, середньодобові обсяги транспортування російського газу через територію України у жовтні знизились до 86 млн кубометрів, що нижче мінімального обсягу, згідно чинної транзитної угоди.

«Ми стурбовані скороченням транзиту російського газу через український маршрут: вже з 1 жовтня обсяги прокачки були нижче заброньованих потужностей. Загальне використання потужностей української ГТС для транзиту російського газу продовжує знижуватись — в середньому, на початок листопада, 60 млн кубометрів на добу», — прокоментував ситуацію генеральний директор ОГТСУ Сергій Макогон.

За 10 місяців 2021 року транзит природного газу через Україну становив 35,3 млрд кубометрів. Всього до Словаччини надійшло 22,430 млрд кубометрів газу, до Угорщини — 6,799 млрд кубометрів, до Польщі — 3,227 млрд кубометрів, до Молдови — 2,439 млрд кубометрів та до Румунії — 0,394 млрд кубометрів.

Читайте також: Транзит газу: у Німеччині заявляють, що підтримують контакт з Києвом і Москвою

Як повідомляв Укрінформ, поточна транзитна угода між НАК «Нафтогаз України» та російським ПАТ «Газпром», укладена наприкінці 2019 року строком на п’ять років. Вона передбачає бронювання Газпромом потужностей для транзиту в обсязі 65 млрд кубометрів (178 млн кубометрів на добу) у 2020 році та по 40 млрд кубометрів (110 млн кубометрів на добу) у 2021-2024 роках.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-