Експерт назвав ризики для української економіки через хвилю COVID-19

Експерт назвав ризики для української економіки через хвилю COVID-19

Укрінформ
На значні збитки української економіки у зв'язку з новою хвилею коронавірусу очікувати не варто, оскільки жорсткого локдауну не передбачається, а обмеження торкнуться лише тих українців, які все ще не вакцинувалися.

Про це в ефірі телеканалу "Дом" розповів член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, передає Укрінформ.

Як зазначається, згідно з прогнозами, до значних коливань курсу долара готуватися не варто. Крім того, зараз курс має тенденцію до зміцнення.

"На сьогодні Національний банк України має понад 32 млрд дол. валютних запасів. Останніми місяцями курс більш-менш стабільний, крім того — він зміцнюється. Згідно з заявою Нацбанку, зміцнення курсу гривні щодо долара трішки стабілізує інфляційні процеси. Якби була помірна девальвація, то й інфляція була б більшою. Тому Національний банк України й надалі проводитиме курс по більш-менш стабільній гривні, яка навіть трохи зміцнюватиметься", — пояснив експерт.

Читайте також: У Мінекономіки запевняють: Україна не піде в жорсткий локдаун

Тим часом вплив глибокого локдауну на українську економіку був би вкрай негативним.

"Є такі розрахунки, що місячний локдаун зменшує ВВП України десь на 0,5 процентного пункту", — наголосив економіст.

Проте на сьогодні в Україні понад 7 млн осіб уже щеплені принаймні однією дозою вакцини проти COVID-19, а червоні зони не передбачають зупинення економічної діяльності.

"Буде набагато жорсткішим контроль, пов'язаний із вакцинацією співробітників. Але підприємства продовжуватимуть працювати", — акцентував Пендзин.

Читайте також: Коронавірус на Прикарпатті: за тиждень кількість хворих зросла більш як на 80%

Обмеження стосуватимуться невакцинованих українців, нагадав він.

"Перевірки у громадському транспорті, обмеження у доступі на підприємства громадського харчування, звісно, негативно позначатимуться на можливості отримувати весь комплекс послуг, які вони сьогодні отримують. Тому ті, хто не вакцинований, мають серйозний стимул зробити це", — підсумував експерт.

Читайте також: Шмигаль - про «червону» зону: Обмежень не буде для повністю вакцинованих колективів

Як повідомлялося, від початку вакцинальної кампанії в Україні щеплено 10 022 978 людей, з них отримали одну дозу – 10 022 976, повністю імунізовані та отримали дві дози – 7 377 032 людини. Загалом проведено 17 400 008 щеплень.

За добу 29 жовтня в Україні зафіксовано 26 198 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-