У Мінекономіки запевняють: Україна не піде в жорсткий локдаун

У Мінекономіки запевняють: Україна не піде в жорсткий локдаун

Укрінформ
Попри те, що Україна увійшла до піка пандемії COVID-19, українцям не варто очікувати на введення жорсткого локдауну.

Як передає Укрінформ, про це в ефірі телеканалу "Дом" розповів заступник міністра економіки України — торговий представник України Тарас Качка.

"Нам варто очікувати на дуже раціональний підхід до регулювання та до заборон. Ми бачимо, що, незважаючи на те, що у нас усе більше областей входить до "червоної" зони, коли діють найсуворіші обмеження, ці суворі обмеження стосуються переважно невакцинованих людей", — зазначив заступник міністра.

І хоча це дає зменшення прибутковості сектора послуг, і в "червоних" зонах виторг ресторанів скоротився на третину, проте це не передбачає повної заборони економічної діяльності, як це було у березні 2020 року.

Читайте також: Львівські лікарі закликають ввести жорсткий локдаун

"І зараз є розуміння того, що за умови наявності вакцин діють і ресторани, і навіть масові заходи можна організувати. Тобто насправді негативний ефект на економіку буде мінімальний. Жоден з видів діяльності економічно не буде повністю обмежений. Тобто зараз основна ставка робиться на прискорення темпів вакцинації населення", — продовжив Качка.

За його словами, Україна має значний досвід реакції на нові хвилі захворюваності на коронавірус.

"І у порівнянні з березнем минулого року, у нас був і грудень минулого року, коли країна йшла на плановий локдаун, і коли ми робили виплати по 8 тис. грн, які комусь здавалися маленькими, але насправді були достатніми для того, щоби пережити тритижневий локдаун", - зазначив торговий представник України.

Читайте також: В Україні не планують запроваджувати локдаун - Шмигаль

Нині не йдеться про локдауни. Вимоги, які застосовуються до "червоних" зон, свідчать про, як і раніше, досить відкриту економіку. Однак інші фактори справді можуть бути непередбачувані.

"І ми з вами живемо у світі, де ціни на сировину підвищуються, і продукти дорожчають. Але від цього й економіка України також виграє, тому що експорт український коштує дорожче. Тому це насправді велика дискусія. Єдине, що хочу відзначити, — це те, що досвід реакції на такі виклики дозволяє робити це з мінімальними втратами для економіки та з максимальним ефектом для охорони здоров'я", — уточнив Качка.

Досвід реакції на сплески захворювання дає Україні змогу не йти у жорсткий локдаун навіть за рекордної кількості хворих, підсумував експерт.

Читайте також: Від COVID-19 на початку листопада щодоби може помирати тисяча українців - Данілов

Як повідомляв Укрінформ, з 30 жовтня до червоної зони епіднебезпеки переходять Житомирська, Івано-Франківська, Київська, Луганська, Хмельницька, Чернігівська та Львівська області, а з 1 листопада і Київ.

За минулу добу, 28 жовтня, в Україні зафіксували 26 870 нових підтверджених випадків COVID-19. За весь час пандемії в Україні захворіли 2 878 674 особи, одужали 2 421 495 осіб, летальних випадків – 66 852

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-