Уряд підтримав зміни до законодавства про безпечність харчових продуктів

Уряд підтримав зміни до законодавства про безпечність харчових продуктів

Укрінформ
Кабінет Міністрів підтримав проєкт закону, який установлює додаткові вимоги до маркування і реалізації харчової продукції та вдосконалює законодавство в цій сфері.

Відповідне рішення Кабмін ухвалив на засіданні 28 жовтня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як ідеться у пояснювальній записці до проєкту закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо харчових продуктів та інших об’єктів санітарних заходів», пропонується ввести поняття «імітаційний харчовий продукт», «веганський харчовий продукт», «вегетаріанський харчовий продукт», «фальсифікований харчовий продукт», «харчове шахрайство» та деякі інші. Також пропонується встановити особливі вимоги до маркування і реалізації таких продуктів та відповідальність за їх порушення.

Проєкт закону  містить норми стосовно державної реєстрації харчових добавок, ензимів та ароматизаторів. Окремо пропонується впровадити рейтинг дотримання загальних гігієнічних вимог закладами громадського харчування та роздрібної торгівлі харчовими продуктами для надання споживачеві більшої інформації.

Низка положень у документі стосується сертифікації органічного виробництва. Крім того, уточнюється перелік речовин у складі органічних продуктів.

Мета проєкту закону - удосконалення чинного законодавства у сфері безпечності та якості харчових продуктів, кормів, здоров'я та благополуччя тварин та його гармонізації з законодавством Європейського Союзу.

Читайте також: В Україні понад 60% дорослого населення регулярно вживають продукти з трансжирами

Загалом пропонується внести зміни до кількох законів: «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»; «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, ветеринарну медицину та благополуччя тварин»; «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва обігу та маркування органічної продукції» та «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів».

Як повідомлялось, Верховна Рада 21 жовтня ухвалила закон, який посилює вимоги до безпечності та окремих показників якості харчових продуктів для дітей віком до 3 років. Зокрема, встановлюються суворіші вимоги до молока, що використовується для дитячого харчування. Заборонено використовувати ароматизатори, барвники, консерванти, стабілізатори та інші речовини, які можуть впливати на його безпечність та якість.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-