Україна може вже сьогодні прокачувати додаткові обсяги газу в Європу - Данілов

Україна може вже сьогодні прокачувати додаткові обсяги газу в Європу - Данілов

Укрінформ
Україна вже сьогодні може надавати додаткові потужності для прокачки 50-55 млрд кубів природного газу для Європи.

Як передає Укрінформ, про це сказав секретар РНБО Олексій Данілов, виступаючи на Сьомому Українському газовому форумі «Східноєвропейський газовий хаб. Green deal. Українська ініціатива», повідомляє пресслужба Радбезу.

«Ми можемо вже сьогодні надавати додаткові потужності з прокачки газу. Наша газотранспортна система може додатково до тих 40 млрд кубів газу, які передбачені контрактом з РФ, надавати 50-55 млрд кубів, а за потреби і більше», - сказав Данілов.

Він зазначив, що енергоносії «використовуються певними країнами як зброя», і після 1991 року газ став «інструментом політичного впливу». Аналізуючи ситуацію, що склалася із постачанням газу в Європу, зокрема, будівництво газогону «Північний потік-2», Данілов зауважив, що для України запуск «Північного потоку-2» є загрозою національній безпеці. Він нагадав, що 22 жовтня під головуванням Президента Володимира Зеленського відбулося засідання РНБО, на якому ухвалене протокольне рішення щодо визначення спеціальних умов транспортування додаткових обсягів природного газу газотранспортною системою України до країн ЄС.

Читайте також: Україна запропонує Європі додаткові обсяги транзиту газу - від 55 мільярдів кубів на рік

Данілов також запевнив учасників форуму, що енергетична безпека є ключовою складовою політики забезпечення національної безпеки держави, що відображено у Стратегії національної безпеки та Стратегії енергетичної безпеки.

Читайте також: Зеркаль про «транзитну» знижку: Цей хід може допомогти енергобезпеці України

Як повідомляв Укрінформ, 24 жовтня Президент Володимир Зеленський повідомив виданню Bloomberg, що Україна запропонувала Росії знижку на поставку природного газу в Європу, щоб збільшити поставки і полегшити енергетичну кризу в Європі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-