Тіньова оренда сільгоспземель в Україні може сягати ₴70 мільярдів - Мінекономіки

Тіньова оренда сільгоспземель в Україні може сягати ₴70 мільярдів - Мінекономіки

Укрінформ
Обсяг тіньової оренди сільськогосподарських земель в Україні, за оцінками різних експертів, становить від 20 до 70 млрд грн.

Як повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу Міністерства економіки, про це йшлося на засіданні Міжвідомчої робочої групи з детінізації економіки.

"Щодо питання земельних відносин в законодавчому полі та за його межами, то обсяг тіньової оренди, за оцінками різних експертів, сягає від 20 до 70 млрд грн щорічно. Найбільша проблема виникає із землями комунальної власності, значна частина яких ще не внесена до Державного кадастру України", - йдеться в повідомленні.

Учасники робочої групи визнали за необхідне розробити заходи з удосконалення обміну інформацією між різними гілками влади, які адмініструють процес, та посилення контролю.

Були також обговорені питання детінізації в спиртовій, та лікеро-горілчаній галузях, ринку пально-мастильних матеріалів, попередження діяльності нелегальних АЗС.

Так, за оцінками експертів, 40% ринку спиртової та лікеро-горілчаної продукції перебувають у тіні, від чого держбюджет недоотримує близько 10 млрд грн щороку.

Голова робочої групи, перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки Олексій Любченко запропонував залучити до роботи державну установу "Інститут економіки та прогнозування Національної академії наук України”, аби оцінити, як встановлення мінімальної роздрібної ціни (МРЦ) впливає на рівень тінізації ринку, та розробити пропозиції стосовно підтримки легальних виробників.

Також були озвучені пропозиції до правоохоронних органів розробити заходи з підвищення ефективності запобігання порушень у цьому секторі.

Читайте також: Завдяки боротьбі з контрабандою бюджет цьогоріч поповнився на понад ₴2,5 мільярда - СБУ

Через тіньовий ринок пально-мастильних матеріалів держава недоотримує близько 3,7 млрд грн на рік. На думку робочої групи, нині виникла правова колізія, адже функція боротьби з діяльністю нелегальних АЗС в основному була покладена на Державну фіскальну службу, яка знаходиться у стані ліквідації.

Тому виникла необхідність тимчасово покласти ці функції на інші правоохоронні органи.

«Ми вже структурували сектори, де спостерігаємо значні втрати для бюджету України через тіньову економіку. <...> Головною метою нашої роботи є розробка інституційних та системних змін, які унеможливлять подальше зростання тіньової економіки та сприятимуть її зменшенню», - підсумував перший віцепрем'єр.

Як повідомляв Укрінформ, рівень тіньової економіки в Україні у 2020 році становив 30% від обсягу офіційного ВВП порівняно з 27% ВВП у 2019-му. Раніше в Мінагрополітиці повідомляли, що 30% земельного банку в Україні працює на тіньовий ринок. За даними Антимонопольного комітету, частки нелегального ринку пального сягають 34%, внаслідок чого втрати бюджету через несплату податків оцінюють у 20 млрд грн щороку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-