Кулініч пропонує врахувати у проєкті держбюджету соціальні ризики через зростання цін

Кулініч пропонує врахувати у проєкті держбюджету соціальні ризики через зростання цін

Укрінформ
Пенсії нижче фактичного прожиткового мінімуму в Україні отримують понад 8 млн пенсіонерів, тобто 73,3 % від їх загальної кількості.

Про це під час виступу на Погоджувальній раді парламенту заявив народний депутат, голова депутатської групи «Довіра» Олег Кулініч, аналізуючи показники Держбюджету на 2022 рік, передає Укрінформ.

«Згідно з проєктом державного бюджету на 2022 рік, мінімальна пенсія в Україні з 1 січня складатиме 1934 гривні, що майже у два рази нижче фактичного прожиткового мінімуму, який, за оцінками Мінсоцполітики, для пенсіонерів у цінах серпня 2021 року становив 3 659 грн», - зазначив Кулініч.

За його словами, стаття 46 Конституції передбачає, що пенсії та інші види соціальних виплат, які є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму.

«Розмір фактичного прожиткового мінімуму все далі відривається від закладених урядом показників», - констатував голова депутатської групи «Довіра».

Окрім того, Кулініч висловив занепокоєння, що швидке зростання цін на продукти харчування та енергоносії суттєво прискорить темпи інфляції.

«За таких обставин фактично нівелюється заплановане бюджетом збільшення соціальних виплат та зарплат», - вважає він.

Депутат закликав уряд врахувати ці соціальні ризики при доопрацюванні проєкту державного бюджету на 2022 рік, щоб ключовий фінансовий документ країни вийшов збалансованим.

Читайте також: Депутати пропонують уряду переглянути методологію розрахунку оптової ціни газу

Як повідомляв Укрінформ, парламентська фракція "Слуга народу" пропонує Верховній Раді у середу, 20 жовтня, розглянути та ухвалити в першому читанні проєкт закону про Державний бюджет України на 2022 рік

Верховна Рада 8 жовтня ухвалила у другому читанні та в цілому зміни до держбюджету-2021, які передбачають збільшення доходів та видатків на майже 40 млрд гривень.

Ці кошти спрямовуються насамперед на виплату пільг та житлових субсидій громадянам - 12,05 млрд грн, на дороги Укравтодору - 15 млрд грн, на виплату зарплат військовослужбовцям ЗСУ - 4,8 млрд грн. Документ передбачає також додаткове виділення 4 млрд грн на субвенції місцевим бюджетам на будівництво об’єктів соціально-культурної сфери і транспортної інфраструктури, 1 млрд грн - на погашення заборгованості із зарплат шахтарям.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-