Газу у сховищах вистачить на опалювальний сезон – Вітренко

Газу у сховищах вистачить на опалювальний сезон – Вітренко

Укрінформ
Газу, який Україна накопичила у підземних сховищах, вистачить для проходження опалювального сезону.

Як передає Укрінформ, про це в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" повідомив голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко.

"Зараз у сховищах майже 19 млрд кубометрів газу. Ми розуміємо, що 10-15% відсотків з цих обсягів належать нерезидентам і можуть бути вивезені в Європу, але можуть бути і продані тут, якщо ціни на нашому ринку будуть не нижчими за європейські. Але навіть без цих обсягів має вистачити газу для нормального проходження опалювального сезону – якраз за рахунок того, що ми імпортували газ", - сказав Вітренко.

Він зауважив, що населення споживає на 0,5-1 млрд куб. м більше газу, ніж Україна наразі видобуває. За словами очільника Нафтогазу, Укргазвидобування зараз забезпечує видобуток близько 12,7-12,8 млрд кубометрів газу, а населення споживає приблизно 13,4-13,6 млрд кубометрів в залежності від температури.

Вітренко нагадав, що Нафтогаз зафіксував ціну "блакитного палива" на опалювальний сезон для населення (7,96 грн за кубометр без транспортування) та бюджетних організацій (13,7 грн за кубометр без ПДВ та транспортування). Він також повідомив, що перехід постачальників газу для населення у балансуючу групу НАКу допоможе уникнути перепродажу дешевшого газу для промисловості замість побутових споживачів.

Читайте також: Погашення боргів: Нафтогаз квапить тепловиробників із мировими угодами

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів затвердив план дій на виконання меморандуму між урядом, органами місцевого самоврядування та НАК "Нафтогаз України" стосовно сталого проходження опалювального сезону 2021-2022 років.

На засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад 30 вересня відбулося підписання Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії та постачання гарячої води в опалювальному періоді 2021-2022 років.

Окрім незмінності тарифів, у меморандумі зафіксована домовленість про безперебійне постачання газу. У межах фінансової підтримки з боку держави передбачається субвенція громадам із незадовільним індексом податкоспроможності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-