Перші 100 днів показали, що ринок землі працює — Лещенко

Перші 100 днів показали, що ринок землі працює — Лещенко

Укрінформ
Перші результати 100 днів ринку землі в Україні говорять про ефективність реформи і підвищення рівня довіри з боку українців.

Про це у програмі "Украина на самом деле" телеканалу "Дом" заявив міністр аграрної політики і продовольства України Роман Лещенко.

Дуже важливо, що земельна реформа базується на принципі гарантованої державної підтримки, наголосив міністр.

"Результати: міністерство працює, рекордні показники врожайності, рекордний рівень підтримки малих, середніх фермерів. Це компенсації кредитної ставки, це компенсації на українське сільськогосподарське машинобудування. Це підтримка органіки, підтримка кооперативів. Це рекордна кількість виданих кредитів за програмою президента "5-7-9", коли ми понад 27 млрд грн дали на агросектор цього року", — сказав Лещенко.

Читайте також: Середня ціна гектара землі становить близько 33 тисяч – Лещенко

Аграрії інвестували у виробництво, у насіння, у добрива, й результатом стала висока врожайність, зазначив глава Мінагрополітики.

"Крім того, це результат аграрних змін і трансформації в країні, як наслідок — 1 липня ми відкрили ринок землі. Жодних мітингів, протестів, або якихось маніпуляцій, спекуляцій, жодних вагонів, усього того, що дешеві політикани розповідали. Це все міфи. І 100 днів чітко показали, що ринок землі працює, він прозорий, відкритий", — наголосив Лещенко.

Всі операції з земельними ділянками в Україні відтепер можна відстежити в режимі онлайн, акцентував керівник відомства.

"Система земельного моніторингу в режимі реального часу показує вартість землі, хто купує, концентрацію, повністю все розуміння процесу", — сказав Лещенко.

Тим часом на стабілізацію ціноутворення на ринку землі потрібен час, зазначив міністр. Ціну диктує регіональна специфіка.

Читайте також: Формат безоплатної приватизації землі треба трансформувати - Лещенко

"Як ми й оцінювали позицію з погляду вирівнювання ціни: ми прогнозували, що ціна буде понад 40 тис. грн. І вона продовжуватиме рости, безумовно. Потрібен час для стабілізації ціноутворення, тому що в різних областях різний попит і пропозиція. Але найголовніше, що ми бачимо, — що інфраструктура земельного ринку працює. Ви не чуєте про якісь рейдерські схеми з купівлі-продажу землі. 100 днів — більш ніж достатньо, щоб подивитися", — пояснив Лещенко.

Земельна реформа проєктувалася з урахуванням побажань українців, продовжив глава Мінагрополітики.

"І якщо люди боялися, що буде питання допуску іноземців, — ми це питання зняли. Люди переживали про концентрацію — ми обумовили й це. Була ініціатива президента, що давайте ми тоді концентрацію зробимо 100 гектарів, подивимося, як працює ринок, чи є ризики, як працюють реєстри, захист права власності, земельний моніторинг. Тому земельна реформа має певну етапність. Це рішення було правильним, тому що ми нікуди не поспішаємо. Країна глобально, з погляду агросектору, динамічно розвивається. 20% ВВП країни — це агро, половина валютної виручки — це агро", — деталізував Лещенко.

Читайте також: У вересні спостерігається пожвавлення на ринку землі - експерт

Найважливіше, щоби українське суспільство "розуміло необхідність земельної реформи з погляду мільйонів українців, які отримали право власності", доповнив міністр. І рівень довіри українців до реформи зростає.

"Щоби громадянське суспільство було в основі підтримки земельної реформи. Тому що, коли ми починали два роки тому земельну реформу, більше 80% громадян побоювалися її. І нам треба було глобально змінити підхід, а замість слів потрібні конкретні результати. І коли українське суспільство бачить, що все спокійно, все працює, ціноутворення, моніторинг, електронні земельні аукціони, система держпідтримки прозора, — змінюється громадська думка", — підсумував Лещенко.

Читайте також: Перший земельний сезон у системі ProZorro проведуть в листопаді

Як відомо, в Україні ринок землі був відкритий 1 липня, з цього моменту минуло 100 днів. Упродовж цього часу середня ціна паю склала майже 93 тис. грн. Максимальна ціна земельної ділянки — майже 3 млн грн. Кількість угод купівлі-продажу — понад 9 тис. Загальна площа проданих земель — 32 тис. гектар. Середній розмір ділянки — майже 3,5 га.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-