Формат безоплатної приватизації землі треба трансформувати - Лещенко

Формат безоплатної приватизації землі треба трансформувати - Лещенко

Укрінформ
Безоплатна приватизація землі в нинішньому форматі є інструментом, який дозволяє зловживати цим правом.

Про це міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко заявив під час пресконференції, присвяченій 100 дням ринку землі, передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу Мінагрополітики

«Ми комплексно стежимо за процесом безоплатної приватизації, оскільки той її формат, який нині існує, дозволяє недобросовісним громадянам зловживати цим правом. Держава розуміє відповідні ризики, тому безоплатна приватизація має бути трансформована», – сказав Лещенко.

За його словами, Мінагро ініціюватиме суспільне обговорення для того, щоб замінити право на безоплатну приватизацію у “фізичних” гектарах правом на фіксовану знижку при купівлі та отриманні в оренду державних земель.

Читайте також: Середня ціна гектара землі становить близько 33 тисяч – Лещенко

"Така знижка буде однакова та гарантована для всіх громадян, плюс будуть передбачені додаткові пільги для ветеранів та деяких інших категорій громадян. Для того щоб її отримати, достатньо подати електронну заяву", - зазначив міністр.

Він додав, що коли всі заяви будуть оприлюднені, ситуація з подвійною приватизацією унеможливиться в принципі. Знижка стосуватиметься саме державних земель, адже місцеве самоврядування — це право територіальної громади.

«Також ми хочемо вирішити питання про землі, які перебувають під приватними садибами. Власники таких садиб мають офіційно отримати у користування землі, які їм належать, без зайвих бюрократичних процедур безоплатно»,– запевнив міністр.

Читайте також: Перший земельний сезон у системі ProZorro проведуть в листопаді

Як повідомляв Укрінформ, експерти НАЗК проаналізували найбільш поширені корупційні схеми, якими користуються для незаконного отримання землі як фізичні особи, так і великі агрохолдинги. Серед найбільш поширених - самовільне зайняття земель державної та комунальної власності «за згоди» посадових осіб; укладання договорів про спільну діяльність для користування земельними ділянками державної та комунальної власності; використання безоплатної приватизації як корупційного інструменту для виведення земельних активів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-