У вересні спостерігається пожвавлення на ринку землі - експерт

У вересні спостерігається пожвавлення на ринку землі - експерт

Укрінформ
Середній розмір земельної ділянки угод купівлі/продажу землі сільськогосподарського призначення в Україні 2,2 га, середня кількість угод в день - 284 угоди.

Про це в Укрінформі під час пресконференції "Поточний стан роботи ринку купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення" розповів доцент Київської школи економіки, керівник Центру досліджень продовольства та землекористування Олег Нів'євський.

“Ми відмічаємо помітне пожвавлення ринку угод купівлі/продажу у вересні. У липні було зареєстровано угод загальною площею 6,4 тис га, у серпні 16 тис. га, а у вересні вже 25 тис. га. Ми бачимо що ринок пожвавлюється. Люди накопичують досвід і чим далі ми в ринку, тим він інтенсивніший”, - сказав Нів'євський.

За його даними, наразі відбувається збільшення кількості угод за площею. За регіонами, трійка лідерів за кількість та площею угод про купівлю-продаж землі стабільна - це Харківська, Полтавська та Кіровоградська області, які щомісяця міняються місцями.

“В середньому по Україні продано кількість землі сільгосппризначення в гектарах — 0,122% в цілому. Переважна більшість угод відбувається з товарною сільськогосподарською землею, тобто це та земля, яка була під мораторієм”, - акцентував науковець.

Якщо брати угоди купівлі-продажу, додав Нів'євський, то на першому місці земля для ведення особистого селянського господарства. Географічний розподіл цін від 50 тис. грн до 100 тис. грн за га. Тобто з цінами зараз треба поводитися дуже обережно.

Читайте також: Формат безоплатної приватизації землі треба трансформувати - Лещенко

Він зазначив, що з даними цих досліджень можна ознайомитися у публікаціях щодо аналізу впровадження ринку землі в Україні, який запустили місяць тому. Другий випуск довідника буде доступний на сайті Мінагрополітики, Держгеокадастру та Київської школи економіки.

Нів'євський також повідомив, що в Україні з моменту відкриття ринку землі 1 липня видано кредити під заставу 523 га земель сільгосппризначення.

“Ринок кредитуваня під заставу земель — на сьогодні, тобто за липень - серпень, було видано кредитів під заставу 523 га земель сільгосппризначення. Це результат опитування Національним банком України комерційних банків щодо кредитування під заставу земель”, - сказав Нів'євський.

Він зазначив, що обсяг кредитного боргу, приміром, у США становить біля 1200 дол. на гектар. В Україні ця цифра в 20 разів менша.

“А це - недоотримання інвестицій в зростання аграрного сектору. Дуже великий розрив виходить через те, що багато років не функціонував ринок землі. В США 65% кредитів - це кредити, які видавалися під заставу сільгоспземель. У нас ця цифра наближається до нуля”, - підкреслив експерт.

Він висловив сподівання, що із запуском ринку землі в Україні збільшиться обсяг кредитування агарного сектору, в тому числі під заставу земель сільгосппризначення.

Читайте також: Перший земельний сезон у системі ProZorro проведуть в листопаді

Водночас, на думку Нів'євського, для зростання, пожвавлення кредитування ринку землі і, як наслідок, аграрного сектора економіки, вкрай потрібне термінове ухвалення відповідних законопроєктів.

Як повідомляв Укрінформ, ринок землі в Україні офіційно стартував 1 липня 2021 року. До 2024 року купувати сільськогосподарську землю можуть тільки фізособи-громадяни України з обмеженням в 100 гектарів. Закон про ринок землі забороняє купувати землю іноземцям. Питання продажу землі особам без українського громадянства та іноземцям вирішуватиметься тільки на загальнонаціональному референдумі.

Міністр аграрної політики та продовольства Роман Лешенко на пресконференції до 100 днів запуску ринку землі сказав, що середня ціна одного гектара землі сільськогосподарського призначення в Україні на 9 жовтня 2021 року становила близько 33 тис. грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-