Фінансовий комітет ВР зробив черговий крок до запуску індустріальних парків - депутат

Фінансовий комітет ВР зробив черговий крок до запуску індустріальних парків - депутат

Укрінформ
Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував парламенту ухвалити в першому читанні два законопроєкти, що передбачають податкові та митні пільги для учасників індустріальних парків.

Про це кореспонденту Укрінформу розповів народний депутат, голова підкомітету з питань рентних платежів, екологічного податку та оподаткування АПК Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Олексій Устенко.

«Під час засідання Комітету нам вдалось зробити черговий крок до запуску індустріальних парків. Ми розглянули та рекомендували Верховній Раді ухвалити у першому читанні важливі законопроєкти №5688 та №5689, які забезпечать податкові та митні пільги для учасників ІП», - розповів нардеп.

За його словами, законопроєкти є дуже важливими для резидентів індустріальних парків. Йдеться, зокрема, про звільнення учасників індустріального парку від податку на прибуток на 10 років за умови його реінвестування в розвиток інвестиційного проєкту, а також від ПДВ та мита - при введзенні нового обладнання для власного використання.

Читайте також: Як розвивати індустріальні парки – дізнавались українські громади

Крім того, зміни дозволять органам місцевого самоврядування звільнити учасників індустріального парку від сплати земельного податку або встановлювати менші ставки та ставки на оренду землі державної та комунальної власності.

Втім, наголошує Устенко, на сьогодні спостерігається практика, коли індустріальні парки були створені задля зловживань пільгами. Тому в законопроєктах присутні кілька «запобіжників», які унеможливлять такі дії в майбутньому.

Читайте також: Розбудова мережі індустріальних парків сприятиме створенню робочих місць - Чернишов

Наприклад, обладнання, яке ввезене на пільгових умовах, повинне щонайменше 5 років працювати на території парку без права надання в оренду, а в разі зловживань учасник парку в обов’язковому порядку сплатить усі податки, від яких був звільнений.

Також не сплачувати податок на прибуток зможуть лише ті резиденти парку, які знаходяться там не менше 10 років. А якщо учасник ІП достроково припиняє свою роботу, то він, як і в ситуації з обладнанням, буде змушений сплатити податок на прибуток, від якого він був звільнений.

«Законопроєкти зможуть нарешті запустити повноцінне функціонування індустріальних парків з усіма привілеями для їх учасників. Сподіваємось, що Рада швидко ухвалить ці документи», - додав народний депутат.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада ухвалила зміни до Закону «Про індустріальні парки», спрямовані на залучення інвестицій у промисловий сектор економіки шляхом запровадження стимулів в ІП

Фото: wikipedia.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-