АМКУ рекомендує Нафтогазу переглянути умови договорів з виробниками тепла

АМКУ рекомендує Нафтогазу переглянути умови договорів з виробниками тепла

Укрінформ
Антимонопольний комітет рекомендує газопостачальній компанії "Нафтогаз Трейдинг" переглянути умови договорів з виробниками тепла на постачання газу.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє АМКУ

Комітет за зверненнями теплокомуненерго перевірив умови договорів на постачання газу, які пропонує Нафтогаз. Під час перевірки АМКУ встановив, що газопостачальник, маючи ознаки домінуючого становища на ринку, пропонує такі умови контракту, які неможливо було б виставити у разі існування значної конкуренції на ринку.

Зокрема, за умовами договору, ТКЕ не зможуть перейти до іншого постачальника газу, доки не розрахуються за отримане паливо з Нафтогазом. В АМКУ зауважили, що заборгованість підприємств перед НАКом унеможливлює зміну газопостачальника та змушує ТКЕ працювати з Нафтогазом як єдиним постачальником палива.

Читайте також: Понад 500 виробників тепла звернулися до Нафтогазу за угодами на газопостачання

Крім того, споживачі у період дії контракту не можуть використувати газ від інших постачальників, а ціна в договорі зафіксована не на весь період його дії.

За обов'язковими рекомендаціями АМКУ, ТОВ «ГК «Нафтогаз Трейдинг» має "припинити дії, які містять ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції , <...> шляхом приведення умов договорів постачання природного газу з виробниками теплової енергії до умов Правил постачання природного газу".

Про результати розгляду рекомендацій "Нафтогаз Трейдинг" має повідомити Антимонопольний комітет протягом 10 днів після їх отримання.

Читайте також: Опалювальний сезон-2021: як в умовах децентралізації не отримати «тепловий удар»

Як повідомлялося, 20 травня 2021 року завершилася дія ПСО на ринку газу для підприємств ТКЕ. Виробники тепла отримали можливість самостійно обирати постачальника газу.

У рамках трирічного договору НАК «Нафтогаз України» пропонує підприємствам ТКЕ та ОСББ постачання газу за довгостроковою ринковою ціною. Ціна на перший рік становить 7,42 грн за один кубометр (з 1 червня 2021 року по 31 травня 2022 року, з ПДВ, без урахування тарифу оператора газотранспортної системи). Станом на 23 вересня майже 70% виробників тепла що отримували газ від НАК у попередньому опалювальному сезоні, звернулися до компанії із заявою про укладання таких трирічних договорів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-