Перехід на безвідходне виробництво може убезпечити бізнес від енергокриз - експерт ЄБРР

Перехід на безвідходне виробництво може убезпечити бізнес від енергокриз - експерт ЄБРР

Укрінформ
Переорієнтування малого й середнього бізнесу (МСБ) на безвідходне виробництво, поміж іншого, убезпечить його від енергетичних криз.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, таку думку на брифінгу з нагоди проведення онлайн-конференції “Кругова економіка: можливості й переваги для малих, середніх та великих компаній” (за підтримки уряду США) висловив керівник департаменту з питань енергоефективності та зміни клімату Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) Олександр Ніколаєнко.

За його словами, великий бізнес більше, ніж МСБ, готовий до фізичних кліматичних ризиків і ризиків перехідного періоду.

“Приміром, те, що відбувається зараз із тарифами на газ, сильніше вдарить саме по малому бізнесу. А якби він свого часу замістив газ і перейшов, скажімо, на використання біомаси, нині б уже жодним чином не залежав від зростання вартості природного газу у світі”, - переконаний експерт.

Читайте також: Малий, середній бізнес та «зелені» проєкти є пріоритетами діяльності ЄБРР в Україні

Те саме, на його думку, стосується й переходу аграріїв від традиційних методів рослинництва до органічного землеробства.

“Бачимо, що через підвищення вартості газу зростає ціна добрив, яка в традиційному землеробстві становить більше 40% собівартості вирощеної продукції. Компанії ж, які впроваджують органічні принципи землеробства, не використовують добрив, пестицидів, проводять запилення за допомогою бджіл. І тому менше ризикують потрапити в залежність від енергетичних викликів чи кліматичних змін”, - сказав Ніколаєнко.

Він переконаний, що саме малий і середній бізнес має бути першим у впровадженні засад економіки замкненого циклу.

При цьому в Україні вже є приклади переходу до безвідходного виробництва в аграрній сфері та переробці. Йдеться, приміром, про переробку меляси й жому (відходів переробки цукрових буряків, які раніше просто викидали на поле) на біогаз. Так само їх можна використовувати для виготовлення дріжджової продукції.

"Виробництво біогазу із соломи та решток кукурудзи, відходів птахівництва - це проєкти, які також уже втілюються в Україн й домомагають скорочувати використання традиційних енергоресурсів", - розповів Ніколаєнко.

Читайте також: Україна може виробляти 9,5 мільярда кубометрів біогазу на рік – експерт

Він нагадав, що ЄБРР допомагає з фінансуванням таких "зелених" ініціатив.

Кругова (циркулярна) економіка — модель економічного розвитку, що базується на раціональному споживанні ресурсів та їх відновленні. Така економіка має широкий спектр соціальних, економічних та екологічних переваг.

Циркулярність зменшує попит на сировину і загальний вплив на природу, мінімізує шкідливі наслідки (наприклад, викиди вуглецю і забруднення повітря) та збільшує позитивний вплив через впровадження відновлюваних джерел енергії й очищення довкілля. Крім того, повторне використання, ремонт та переробка ведуть до створення нових робочих місць.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-