Малий, середній бізнес та «зелені» проєкти є пріоритетами діяльності ЄБРР в Україні

Малий, середній бізнес та «зелені» проєкти є пріоритетами діяльності ЄБРР в Україні

Укрінформ
Розвиток сектору малого й середнього бізнесу (МСБ) та перехід до нової «зеленої» економіки є стратегічними пріоритетами роботи Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) в Україні.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це повідомила керівник напряму ЄБРР з підтримки та розвитку МСБ в Україні Катерина Рігг на брифінгу з нагоди проведення конференції “Кругова економіка: можливості й переваги для малих, середніх та великих компаній” (за підтримки уряду США).

За її словами, одне із завдань банку — підвищення екологічної свідомості малого й середнього бізнесу, рівня його обізнаності з можливостями та перевагами ресурсоефективності і скорочення витрат у довгостроковій перспективі. Зокрема, Рігг нагадала, що більш ефективний виробничий процес допоможе використовувати менше води, енергії, палива. Заміна паперового процесу на цифрові рішення зменшує потребу у виробництві паперу.

“Нещодавно ЄБРР провів дослідження з оцінки бізнес-середовища в Україні. І виявилося, що лише 9% підприємців турбує вплив їхнього бізнесу на екологію та довкілля”, - нагадала Рігг.

Читайте також: Шмигаль обговорив з керуючим директором ЄБРР підтримку реформ

За її словами, мало хто знає, що у світі 55% із понад 50 млрд тонн парникових викидів на рік генерує неефективна енергетична система, а 45% – лінійна економіка, яка характеризується надмірним споживанням, хибними підходами до виробництва товарів та браком системного мислення. На відміну від лінійної, кругова економіка (економіка замкненого циклу), підкреслила представниця ЄБРР, є економікою з нульовим рівнем відходів, коли усе вироблене і спожите може безпечно повернутися до природи й суспільства.

Кругова економіка, поміж іншого, передбачає редизайн продуктів на більш довговічні, які підлягають ремонту і переробці. Це також означає зміну способу використання товарів і послуг, нові підходи до генерування й використання енергоресурсів, переосмислення ідеології та принципів споживання.

Читайте також: ЄБРР надасть €140 мільйонів на модернізацію теплоенергетичного комплексу столиці

Як повідомлялося, Європейський банк реконструкції та розвитку має статус міжнародної фінансової організації з найвищим кредитним рейтингом (ААА). Банк створили у 1991 році. Зараз його членами є 69 країн, Євросоюз та Європейський інвестиційний банк. Україна є членом ЄБРР із серпня 1992 року. Банк є одним із найбільших інституційних інвесторів у нашій країні. Станом на початок вересня 2021 року сукупний обсяг наданого ЄБРР фінансування Україні перевищив 15 млрд євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-