Нафта продовжує дорожчати

Нафта продовжує дорожчати

Укрінформ
Ціни на нафту продовжують підвищуватися після стрибка 4 жовтня більш як на 2%, викликаного рішенням ОПЕК + зберегти плани нарощування нафтовидобутку, попри зростання попиту.

Як передає Укрінформ, про це свідчать дані біржових торгів на сайті Investing.com.

Вартість грудневих ф'ючерсів на нафту Brent на лондонській біржі ICE Futures вранці 5 жовтня становила 81,46 дол. за барель, що на 0,25% вище за ціну на закриття попередньої сесії. За підсумками торгів у понеділок, 4 жовтня, ці контракти подорожчали на 2,5%, до 81,26 дол. за барель, максимуму з 16 жовтня 2018 року.

Ціна ф'ючерсів на нафту WTI на листопад на електронних торгах Нью-йоркської товарної біржі (NYMEX) становить зранку 5 жовтня 77,71 дол. за барель, що на 0,12% вище підсумкового значення попередньої сесії. Напередодні вартість цих контрактів збільшилася на 2,3%, до 77,62 дол. за барель, що є найвищим значенням на закриття ринку з 11 листопада 2014 року.

Відповідно до плану ОПЕК+ країни, що входять у картель, збільшать виробництво нафти у листопаді на 400 тис. барелів на добу (б/д). Перед засіданням у ході неофіційних зустрічей розглядався варіант більш енергійного нарощування видобутку у наступному місяці - на 800 тис. б/д при збереженні колишнього плану на грудень.

"Після різкого скорочення виробництва нафти у ІІ кварталі 2020-го країни ОПЕК+ дуже повільно підвищують обсяги видобутку, при тому, що попит на ринку, ймовірно, повністю відновиться до 2022 року", - зазначає аналітик компанії Third Bridge Пітер МакНеллі.

Після рішення ОПЕК+ підвищити видобуток лише на 400 тис. б/д в місяць запаси нафти у світі продовжать падати, каже експерт.

"Тим не менш, країни ОПЕК+ продовжать проводити щомісячні засідання, що дозволить їм швидко скоригувати видобуток відповідно до прогнозів зміни попиту і пропозиції на ринку. Тобто всього через кілька тижнів вони можуть зустрітися і вирішити, чи потрібне ринку коригування", - підсумував МакНеллі.

Читайте також: Нафтогаз працюватиме з постачальниками газу у складі балансуючої групи - Вітренко

За оцінками саудівської нафтокомпанії Saudi Aramco, стрибок цін на газ вже призвів до підвищення попиту на нафту приблизно на 500 тис. б/д, оскільки споживачі прагнуть перейти від більш дорогого газу на трохи більш дешеву нафту.

"Ціни на нафту, ймовірно, залишаться високими в останньому кварталі 2021 року, оскільки перехід компаній з газу на нафту підтримує попит", - говорить головний аналітик з сировинного сектору VI Investment Corp. Сангчіл Юн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-