Нафтогаз працюватиме з постачальниками газу у складі балансуючої групи - Вітренко

Нафтогаз працюватиме з постачальниками газу у складі балансуючої групи - Вітренко

Укрінформ
Майже весь сегмент постачання газу для населення почав працювати у складі балансуючої групи НАК "Нафтогаз України".

Як передає Укрінформ, про це повідомив голова правління Нафтогазу Юрій Вітренко у Фейсбуці.

"Відтепер практично весь сегмент постачання газу населенню почав працювати у складі балансуючої групи, створеної національною компанією Нафтогаз. Це складний, але важливий крок у правильному напрямку - сталого розвитку ринку газу", - написав очільник Нафтогазу.

Балансуюча група - це об'єднання учасників ринку, в якому визначений договором учасник (у даному випадку Нафтогаз) несе відповідальність за баланс (у даному випадку газу) для всіх інших учасників.

Вітренко підкреслив, що такий крок забезпечить безперебійне постачання газу для населення та створить умови для чесної конкуренції, а маржа постачальників буде прозорою для антимонопольного регулювання, для громад та політиків.

Крім того, Вітренко назвав балансуючу групу європейським інструментом, який сам по собі є ринковим.

"Нові контракти діють до травня. Згідно з планом, потім усі перейдуть на біржову торгівлю. Зауважу, що це потребує централізованого клірингу та ліквідності річних контрактів, без чого такий перехід буде лише імітацією. Ну і потрібно забезпечити повну інтеграцію даних та діджиталізацію процесів у трикутнику "платіжка - адресна допомога - платоспроможність споживачів", - додав Вітренко.

Він також повідомив, що зараз Нафтогаз працює й над іншими ініціативами. Йдеться, зокрема, про перехід на одну платіжку для споживачів (замість окремих платіжок за споживання і за доставку газу), місячні рахунки на базі річного профілю з перерахунком раз на рік, єдиний тариф на розподіл для споживачів з подальшим перерозподілом між операторами.

Читайте також: Кабмін обмежив строк повноважень нового правління Нафтогазу

Як повідомлялося, 27 вересня Кабінет Міністрів схвалив основні напрямки діяльності НАК "Нафтогаз України" на 2021 рік додатково до раніше затверджених на довгострокову перспективу.

Зокрема, новим напрямком роботи Нафтогазу стало створення балансуючих груп для постачальників природного газу побутовим споживачам, учасники яких можуть купувати газ у НАК в обсягах, достатніх для покриття потреб населення, на недискримінаційних (рівних) умовах та за фіксованою ціною на період до 1 травня 2022 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-