Україна технічно готова транспортувати 146 мільярдів кубів газу на рік – Оператор ГТС

Україна технічно готова транспортувати 146 мільярдів кубів газу на рік – Оператор ГТС

Укрінформ
Газотранспортна система України підтримується у дуже доброму стані та готова транспортувати газ до Європи з використанням повної транзитної потужності 146 мільярдів кубічних метрів газу на рік.

Про це під час віртуальної дискусії «Північний потік - 2 та Турецький потік - 2: що має робити Європа?», яка відбулася під егідою брюссельського Центру європейської політики (EPC), сказав генеральний директор ТОВ «Оператор ГТС України» Сергій Макогон, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Наша газотранспортна система підтримується у дуже доброму стані. Ми інвестуємо близько 200 мільйонів доларів на рік на обслуговування та ремонт, і також ще від 100 до 200 мільйонів як капітальні інвестиції. Тож ми вкладаємо багато, і наша система готова постачати 146 мільярдів кубометрів газу, на повну транзитну спроможність. Ми не відключали та не виводили з експлуатації жодну з наших компресорних станцій. Тож усе готове для використання на повну потужність», - сказав гендиректор ТОВ «Оператор ГТС України» .

Він наголосив, що спроможність української ГТС значно перевищує транспортні спроможності обох російських «Північних потоків» (близько 110 млрд куб. м – ред.), і при цьому Газпром не використовує навіть половини цих українських потужностей. Тож саме будівництво «Північного потоку – 2» від початку розглядалося Кремлем як геополітична зброя для того, щоб вчинити тиск на Україну та на всю Європу, посіяти розбрат між членами ЄС.

«Перетворення «Північного потоку -2» на зброю не є гіпотетичним сценарієм, це не разова подія. Це процес, який розпочнеться відразу, коли газопровід запрацює. Ситуація погіршується з політичної точки зору, але ніхто не може передбачити, які ще драматичні події можуть розгортатися, коли ЄС спробує відповідати. Більшість країн ЄС були проти будівництва «Північного потоку – 2», але це не зупинило тиск з боку Кремля, який прагнув завершити його за будь-яку ціну", - наголосив генеральний директор ТОВ «Оператор ГТС України».

"Рішення завершити цей проєкт (ПП-2 - ред.) було жахливою ідеєю. Це було зроблено під тиском і є демонстрацією слабкості, про яку і Німеччина, і Європа згодом жалкуватимуть», - додав Макогон.

Читайте також: Газпром іще до запуску «Північного потоку-2» затягує газовий зашморг для ЄС – ОГТСУ

Як повідомляв Укрінформ, упродовж останнього місяця ціна на газ на енергетичних ринках ЄС послідовно зростала та майже досягнула психологічної позначки у $1 000 за 1 000 кубометрів. Це відбувається на тлі розгляду питання про сертифікацію газопроводу «Північний потік -2», побудованого в обхід України, а також відмови Газпрому прокачувати додаткові обсяги газу до країн Євросоюзу. В результаті обсяги резервів газу в європейських газосховищах наразі становлять лише близько 73% від необхідного для безпечного проходження зимового періоду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-