Газпром іще до запуску «Північного потоку-2» затягує газовий зашморг для ЄС – ОГТСУ

Газпром іще до запуску «Північного потоку-2» затягує газовий зашморг для ЄС – ОГТСУ

Укрінформ
«Північний потік – 2» є суто геополітичним проєктом Кремля, який уже спровокував підвищення цін на газ у Європі.

Про це заявив генеральний директор ТОВ «Оператор ГТС України» Сергій Макогон під час віртуальної дискусії «Північний потік - 2» та «Турецький потік - 2: що має робити Європа», яка відбулася під егідою брюссельського Центру європейської політики (EPC), повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Трубопровід, який ми обговорюємо сьогодні («Північний потік - 2» - ред.), не має нічого спільного з європейськими потребами, він пов'язаний виключно з російською геополітикою. «Північний потік – 2» ще не запущений, але Газпром уже затягує зашморг, що відчувається у всій Європі. Ми бачимо ці величезні ціни на газ», - зауважив Макогон.

Він нагадав, що з березня по червень європейські ф’ючерсні ціни на газ зросли вдвічі, а з червня по вересень збільшилися ще в 2,5 раза. Та попри зростання попиту на газ у Європі, що пов'язано з процесами економічного відродження, Газпром не використовує близько половини потужностей для транспортування газу, які є в наявності ще до запуску «Північного потоку – 2».

«Як оператор газотранспортної системи та надійний партнер для Європи ми запропонували додаткові транзитні спроможності, понад обсяги, що зумовлені чинним контрактом. Але Росія відмовилася такі спроможності замовляти. Реакція ринку на відмову Газпрому уточнювати обсяги на транспортування газу з Україною була дуже чіткою. Усього кілька днів тому Газпром укотре відхилив нашу пропозицію, і що ми бачимо – це найвищий стрибок ціни на газ», - наголосив генеральний директор ТОВ «Оператор ГТС України».

Читайте також: У ГТС України заявляють: Росія взимку може вдатися до «гібридного» постачання газу

Він навів статистику щодо обсягів газу, які Газпром прокачує через ГТС України до Європи, та впливу цих показників на ціни на ринку ЄС. Згідно з ними, щоразу, коли Газпром резервував додаткові транзитні спроможності України, європейські ціни на газ знижувалися, і навпаки - різко зростали, коли Газпром відхиляв пропозицію української сторони.

«Такі ринкові сигнали є для Кремля інструментом впливу. Газпром намагається продемонструвати, що не має наміру постачати газ у Європу через Україну, і це підштовхує ціни вгору. Але й це не все. Газпром навіть підвищує ставки, заповнюючи власні сховища у «низький» сезон у Німеччині, в Австрії і будь-де в Європі. Ці газові резерви будуть використані, коли прийде зима, і тоді Газпром виставить зовсім інші цифри. Якщо хтось іще мав сумніви щодо походження європейської цінової кризи на газ, Кремль щойно про це сказав. Це прямий шантаж Європи», - заявив Макогон.

На підтвердження він навів слова речника Кремля Дмитра Пєскова, який кілька днів тому заявив, що Газпром намагається в першу чергу заповнити газом російські сховища, а напівпорожні газові сховища в Європі та аномально високі ціни на паливо є наслідком «бажання» західних політиків заблокувати запуск «Північного потоку – 2».

Як повідомляв Укрінформ, упродовж останнього місяця ціна на газ на енергетичних ринках ЄС зростала та майже досягнула психологічної позначки у $1000 за 1000 кубометрів. Це відбувається на тлі розгляду питання про сертифікацію газопроводу «Північний потік -2», побудованого в обхід України, а також відмови Газпрому прокачувати додаткові обсяги газу до країн Євросоюзу. В результаті обсяги резервів газу у європейських газосховищах наразі становлять лише близько 73% від необхідного для безпечного проходження зимового періоду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-