Вітренко пояснив, навіщо Кремлю фейк про обмежену потужність закачки газу у сховища Європи

Вітренко пояснив, навіщо Кремлю фейк про обмежену потужність закачки газу у сховища Європи

Укрінформ
Заяви Кремля про обмежену потужність закачки газу в європейські підземні сховища є продовженням шантажу заради сертифікації "Північного потоку-2" без дотримання правил ЄС.

Про це написав голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"Кремль каже, що начебто готовий поставляти більше газу в Європу, але проблема начебто в тому, що обмежена потужність закачки газу в підземні сховища в Європі. Це продовження шантажу Європи щодо "Північного потоку-2". Мовляв, ви вже не встигнете закачати достатньо газу на зиму, тому дайте запустити цей газопровід без повного дотримання правил ЄС", - написав Вітренко.

Читайте також: Вітренко назвав обов’язкову передумову сертифікації «Північного потоку – 2»

Очільник Нафтогазу зауважив, що в Україні достатня вільна потужність у ПСГ - близько 10 млрд кубометрів. Крім того, газ в українські ПСГ можна закачувати й після початку опалювального сезону за умови збільшення поставок зі сторони Росії.

"Тому Газпром має дати можливість європейським компаніям отримувати газ на кордоні РФ-Україна, щоб вони потім могли більше газу закачувати у наші сховища", - вважає Вітренко.

Він також підкреслив, що зараз Газпром, всупереч європейським правилам, фактично блокує доступ третіх осіб до газопроводів з Росії до ЄС.

Читайте також: Європа наближається до чергової газової кризи з важкими наслідками – експерти

Як повідомлялося, російський газовий монополіст Газпром 10 вересня оголосив про завершення будівництва газопроводу «Північний потік – 2». Він побудований з Росії до Німеччини в обхід України по дну Балтійського моря. Єдиним акціонером проєкту є Газпром.

Федеральне агентство з мереж з 8 вересня розглядає документи від компанії Nord Stream 2 AG на сертифікацію газопроводу «Північний потік 2».

Читайте також: У Мінфіні Німеччини запевнили, що взимку в країні не буде дефіциту газу

Проти газогону виступають Україна, Польща, країни Балтії та США. Німецька сторона запевняє, що робитиме все, аби Україна зберегла свою транзитну роль і чекає від РФ гарантій того, що контракт на транзит газу територією України буде продовжено після того, як сплине чинність нинішнього, 5-річного, підписаного в грудні 2019 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-