Уряд пропонує запровадити плату за проїзд вантажівок дорогами державного значення

Уряд пропонує запровадити плату за проїзд вантажівок дорогами державного значення

Укрінформ
Кабінет Міністрів підтримав законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо плати за використання автомобільних доріг загального користування», який запроваджує плату за проїзд вантажних автомобілів по дорогам державного значення.

Як передає кореспондент Укрінформу, відповідне рішення уряд ухвалив на засіданні 22 вересня.

Згідно з текстом пояснювальної записки, законопроєкт передбачає встановлення плати за користування автомобільними дорогами загального користування державного значення транспортними засобами повною масою 12 тонн і більше, незалежно від країни реєстрації такого транспорту.

Перелік доріг або їх окремих ділянок, за проїзд якими потрібно вносити оплату, встановлюється Кабінетом Міністрів з урахуванням показника рівності проїзної частини доріг. Порядок визначення показників рівності встановлюється Міністерством інфраструктури. Розмір плати також визначається Кабміном. Перелік доріг за користування якими, буде встановлена плата, щороку переглядатиметься до 1 липня.

Крім цього, законопроєкт передбачає запровадження системи контролю за рухом транспортних засобів та введення електронної системи плати за користування дорогами. Кошти за користування дорогами та від санкцій за порушення порядку оплати будуть направлені до державного дорожнього фонду. Відповідні зміни до Бюджетного кодексу України уряд також підтримав на засіданні 22 вересня.

Читайте також: В Україні можуть запровадити плату за користування дорогами для вантажівок

Очікується, що запровадження плати дозволить збільшити надходження до дорожнього фонду та сприятиме збільшенню протяжності приведених у належний стан автомобільних доріг. Зазначається, що знос дорожнього покриття, що спричиняють вантажівки значно сильніший від того, що спричиняють легкові авто. При цьому, існуюча система оподаткування та зборів не враховує цей фактор. До того ж, практика сплати за проїзд вантажівками по дорогам загального користування запроваджена майже в усіх європейських країнах.

Уряд також підтримав законопроєкт, який запроваджує штрафи за користування дорогами (або окремими ділянками), на яких передбачається плата, без спеціального пристрою, що передає інформацію про рух вантажівки відповідним автошляхом та за порушення процедури оплати проїзду.

Усі законопроєкти у разі їх ухвалення Верховною Радою мають набути чинності з 1 січня 2023 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-