Функціонування системи геопросторових даних дозволить збільшити ВВП – Мінагро

Функціонування системи геопросторових даних дозволить збільшити ВВП – Мінагро

Укрінформ
Доступний для кожного громадянина геопортал, де відображені усі земельні дані, став інструментом прозорості державних процесів і підґрунтям для інвестицій та економічного зростання. Адже ринок землі, запуск якого ініційований Президентом України, потребує саме такого інструменту.

Таку думку висловив заступник міністра аграрної політики та продовольства з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Тарас Дзьоба, який також розповів про цифровізацію в галузі і її значення для ринку землі, повідомили Укрінформу в пресслужбі Мінагрополітики.

"Оцифровування землі в Україні – це масштабний проєкт. Сьогодні геопортал, де відображені усі земельні дані, доступний для кожного громадянина. Це інструмент прозорості державних процесів і підґрунтя для інвестицій та економічного зростання. Ринок землі, запуск якого ініційований Президентом України, потребує саме такого інструменту. З 1 січня 2021 року люди можуть зареєструватися і через запит на отримувати необхідні дані. Функціонує повний каталог, доступна підписка на останні змін, налаштовано зворотній зв'язок з користувачем", – зазначив Дзьоба.

Читайте також: Лещенко презентував Національний портал інфраструктури геопросторових даних

Він нагадав, що Держгеокадастр та ДП "Науково-дослідний інститут геодезії та картографії" наприкінці травня 2021 року запустили геопортал пілотного проєкту щодо національної інфраструктури геопросторових даних. До пілотного проєкту увійшли 6 міст України: Біла Церква, Житомир, Львів, Маріуполь, Миколаїв і Полтава, а також Харківська і Львівська області. Крім цього, до пілотного проєкту було також підключено і геопросторові дані з 75 ОТГ з різних регіонів України, які були створені в рамках проєкту USAID. Усі сервіси і дані пілотного проєкту доступні і для перегляду громадян, і в машинозчитувальному форматі, що дозволяє інтегрувати систему НІГД з іншими інформаційними ресурсами в Україні. На сьогодні на геопорталі пілотного проєкту вже доступні 689 наборів геопрострових даних, і ця цифра зростає.

Дзьоба також відзначив активність представників органів місцевого самоврядування та територіальних громад – адже 643 набори даних підключені з місцевого рівня. "На жаль, на центральному рівні картина поки що не настільки позитивна – лише 26 наборів даних є підключеними", – зауважив заступник міністра.

Читайте також: Мінагро розробляє автоматизовану систему оцінювання стану земельного ринку

За його словами, геопортал пілотного проєкту НІГД наразі функціонує в режимі дослідної експлуатації, але вже передбачає можливість повної інтеграції на єдиній картографічній основі в онлайн-режимі геопросторових даних, зокрема землю, воду, ліс та інші природні ресурси, а також даних про інфраструктурні об’єкти (як інженерні мережі, дороги та інші). Держгеокадастр буде готувати комплексний щорічний звіт про функціонування НІГД в Україні.

Урядовець уточнив, що Національна інфраструктура геопросторових даних – це система, за допомогою якої користувачі в онлайн-режимі зможуть завантажити геопросторові дані національного, регіонального та місцевого рівня.

Дзьоба розповів, що ведеться активна робота над напрацюванням саме конкретних випадків застосування НІГД. Так, планується, що за допомогою геопорталу НІГД в майбутньому користувачі НІГД матимуть можливість перевірити об’єкт на предмет законності, отримати розуміння про наявні ресурси, ефективно контролювати використання цих ресурсів, володіти актуальною статистикою, ефективно управляти територіями, реагувати на надзвичайні ситуації та підвищити мобільність, автоматизувати виявлення невідповідностей, оптимізувати логістичні маршрути, отримати доступ до прийнятих рішень.

Читайте також: У Держгеокадастрі відзначають відсутність ажіотажу на ринку сільгоспземель

За оцінками різних авторитетних міжнародних експертів, повноцінне функціонування системи НІГД в середньому дозволить збільшити ВВП країни.

Як повідомляв Укрінформ, у квітні 2020 року Верховна Рада ухвалила закон "Про національну інфраструктуру геопросторових даних", який, поміж іншого, гарантує безплатний доступ громадян і суб'єктів господарювання до усіх видів географічної інформації. Закон визначає правові засади для створення, функціонування і розвитку національної інфраструктури геопросторових даних.

Документ також вносить зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення для впровадження відповідальності за порушення законодавства про національну інфраструктуру геопросторових даних.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-