У Держгеокадастрі відзначають відсутність ажіотажу на ринку сільгоспземель

У Держгеокадастрі відзначають відсутність ажіотажу на ринку сільгоспземель

Укрінформ
Ажіотажу на ринку землі сільськогосподарського призначення нині не спостерігається – Держгеокадастр виконав усі завдання, пов’язані із забезпеченням належного функціонування ринку земель.

Як передає Укрінформ, про це заявив перший заступник голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Анатолій Мірошниченко, повідомляє пресслужба Міністерства аграрної політики.

У перші дні функціонування ринку, пояснив Мірошниченко, спостерігався певний ажіотаж - необхідно було надавати нотаріусам доступ до відомостей Державного земельного кадастру для перевірки обмежень по набуттю земель «в одні руки». Тоді кількість звернень нотаріусів становила близько тисячі на день.

"Ця ситуація була очікуваною, і Держгеокадастром спільно з ДП «Центр Державного земельного кадастру» було розроблено спрощений (електронний) (порядок - ред.) отримання доступу, а також залучено до опрацювання заявок нотаріусів додаткових працівників...» - зауважив перший заступник голови відомства.

За його словами, це дозволило оперативно опрацьовувати заяви у строк, що у більшості випадків не перевищував робочого дня.

Із 1 липня до Держгеокадастру із заявами надати доступ до відомостей Держземкадастру звернулися 4 288 нотаріусів, які подали 4 806 заяв. З них погоджено 4 242 заяви, відмовлено — 558.

Тепер ажіотажу на ринку землі не спостерігається, вважає керівник.

Він підкреслив, що "моніторинг земель засвідчив відсутність ажіотажу на ринку земель сільськогосподарського призначення, а також відсутність істотної зміни динаміки ринку порівняно з періодом до 1 липня 2021 року".

«Також моніторинг дозволив виявити, що станом на 1 липня понад сто юридичних осіб та понад тисячу фізичних осіб володіли більш як ста гектарами земель сільськогосподарського призначення, багато з них – більш як тисячею гектарів. З 1 липня 2021 року така концентрація земель сільськогосподарського призначення стає неможливою», - акцентував Мірошниченко.

Читайте також: З наступного року фермери впроваджуватимуть системи зрошування - РНБО

За його прогнозом, істотних зрушень на ринку земель сільськогосподарського призначення найближчим часом не очікується. Держгеокадастр продовжує вдосконалювати регулювання земельних відносин.

«Триває реалізація пілотного проєкту щодо Національної інфраструктури геопросторових даних. Геопортал пілотного проєкту НІГД наразі функціонує в режимі дослідної експлуатації, але вже передбачає можливість повної інтеграції на єдиній картографічній основі в онлайн-режимі геопросторових даних, зокрема про землю, воду, ліс та інші природні ресурси», - зазначив посадовець.

Як повідомляв Укрінформ, 1 липня 2021 року в Україні було офіційно дано старт ринку землі. До 2024 року купувати сільськогосподарську землю можуть тільки фізособи - громадяни України з обмеженням у 100 гектарів. Закон про ринок землі забороняє купувати землю іноземцям. Питання продажу землі особам без українського громадянства та іноземцям вирішуватиметься на загальнонаціональному референдумі.

В Україні на 30 липня 2021 року укладено 2,9 тис. угод про купівлю-продаж сільськогосподарської землі.

За словами міністра аграрної політики та продовольства України Романа Лещенка, від моменту запуску ринку землі лише один із кожних 2 тис. власників земельних ділянок розпорядився нею – продав чи подарував. За перший місяць від моменту запуску землі середня ціна за український гектар становила 40 тис. гривень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-