У Київській школі економіки назвали «плюси» й «мінуси» проєкту бюджету-2022

У Київській школі економіки назвали «плюси» й «мінуси» проєкту бюджету-2022

Укрінформ
Законопроєкт про держбюджет-2022 має багато позитивів та водночас містить ризики, на які варто звернути увагу при його доопрацюванні в парламенті.

Таку думку висловила керівниця Центру аналізу публічних фінансів та публічного управління Kиївської школи економіки Дарина Марчак, представляючи експертний аналіз проєкту закону “Про Державний бюджет України на 2022 рік”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Ключовим моментом та головною особливістю формування проєкту нового державного кошторису вона назвала те, що очікуване зростання доходів нарешті перевищує темпи збільшення бюджетних видатків.

Читайте також: Пріоритети проєкту бюджету-2022: оборона, інфраструктура, підтримка підприємців і медиків...

“Це дуже позитивна новина. Адже попередні два роки ми активно нарощували дефіцит, що призвело до збільшення планів запозичень. Завдяки тому, що тепер доходи зростатимуть швидше, аніж видатки, Міністерство фінансів розраховує на значне зниження рівня дефіциту. Важливо, що заплановано навіть первинний профіцит загального фонду державного бюджету”, - наголосила Марчак.

Вона пояснила: без урахування витрат на обслуговування державного боргу, бюджетні доходи за загальним фондом у 2022-му перевищуватимуть видатки. І хоча при цьому обсяги запозичень порівняно із нинішнім роком залишатимуться незмінними, знижується рівень перерозподілу ВВП через державний бюджет.

“Як свідчить аналіз, рівень перерозподілу ВВП через державний бюджет у 2022 зменшиться з 25 до 23,8%. Це позитивний сигнал і ознака того, що вітчизняна економіка матиме більше можливостей для самостійного розвитку із меншим втручанням держави”, - вважає Марчак.

Читайте також: Шмигаль назвав проєкт кошторису на 2022 рік бюджетом модернізації

А поміж головних недоліків бюджетного законопроєкту експертка назвала те, що передбачений обсяг надання державних гарантій при укладанні контрактів та кредитуванні української економіки дорівнює 6% доходів загального фонду. А це перевищує “безпечну” норму, визначену Бюджетним кодексом. Відповідно, існують ризики значних бюджетних втрат.

Як повідомлялося, 15 вересня у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про державний бюджет на 2022 рік. Перед тим на засіданні уряду затвердили параметри документа. Він, зокрема, передбачає зростання економіки на 3,8%, інфляцію 6,2%, середньорічний курс долара - 28,6 гривень. Заплановані доходи — 1277,7 млрд грн, видатки — 1465,7 млрд грн. Бюджетний дефіцит скоротиться з 5,5% до 3,5% ВВП (188 млрд грн).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-