Лещенко розповів, як працює земельний штаб

Лещенко розповів, як працює земельний штаб

Укрінформ
Земельний штаб, який запрацював в Україні зі стартом ринку землі, об'єднав усіх учасників земельної реформи. 

Про це в ефірі телеканалу "Дом" заявив міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко.

"Ми відпрацьовуємо правозастосовну практику. Кожен має свою зону відповідальності: нотаріуси, кадастр. Міністерство аграрної політики формує політику в цьому питанні. У межах штабу ми об'єднуємо профільні асоціації, аграріїв, аби зрозуміти, де у нас є слабкі місця в реформі, на що треба звернути увагу. Було питання оцінки землі — зараз відпрацьовується механізм. Треба ухвалити окреме законодавче положення — працюємо над цим", — пояснив Лещенко.

За його словами, Земельний штаб дозволяє оперативно реагувати на ситуації, що виникають у правозастосовчій практиці.

Читайте також: Земельний штаб: треба усунути «недолугі процедури», які заважають ринку нормально працювати

"Земельний штаб об'єднав усіх учасників процесу, щоб оперативно реагувати на всі ті ситуації, які виникають у правозастосовній практиці. І це теж висловлення нашої відкритості, публічності, й що реформа працює злагоджено. Інакше б у ЗМІ вже писали про якісь скандали чи рейдерство — це було би відразу у відкритому доступі, всі б це обговорювали. Але ми опрацьовували законодавче поле, ухвалювали антирейдерський закон, ухвалювали систему обміну між реєстраційними органами з однією метою — щоби була відкрита прозора система", — уточнив міністр.

Він додав, що громадянам роз'яснюють їхні права та обов'язки, а також механізми взаємодії з реєстраційними документами, зазначив очільник відомства.

Читайте також: Лещенко провів перше засідання Земельного штабу

"Ми в межах Земельного штабу напрацюємо механізми правозастосовної практики з погляду роз'яснення прав і обов'язків громадян, з погляду пояснення механізмів взаємодії з реєстраційними документами. Це масштабна робота, вона вимагає часу, й нам дуже важливо нашим громадянам пояснювати їхні права та обов'язки. І ми просимо наших громадян, щоби вони актуалізували свої документи на землю, зареєстрували свої земельні ділянки в кадастрі, щоби були заповнені всі дані", — підсумував Лещенко.

Як повідомляв Укрінформ, міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко 19 серпня офіційно запустив Земельний штаб.

Читайте також: Після старту земельної реформи розкриті схеми, звільнені тисячі чиновників — Лещенко

До Земельного штабу увійшли представники депутатського корпусу, Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру, Нотаріальної палати України, Незалежної асоціації банків України, а також низки інших профільних асоціацій.

Станом на 15 вересня укладено 16589 угод в рамках ринку землі. Подали заяви для отримання доступу до Державного земельного кадастру 4970 нотаріусів. Всього заяв – 5587, із них погоджено 4921, в черзі на розгляд – 19, відмову отримали 647.

Міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко 1 липня офіційно оголосив старт ринку землі. До 2024 року купувати сільськогосподарську землю можуть тільки фізособи-громадяни України з обмеженням в 100 гектарів. Закон про ринок землі забороняє купувати землю іноземцям. Питання продажу землі особам без українського громадянства та іноземцям вирішуватиметься тільки на загальнонаціональному референдумі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-