Газ для українських споживачів продаватиметься за фіксованою ціною — експерт

Газ для українських споживачів продаватиметься за фіксованою ціною — експерт

Укрінформ
Причиною зростання цін на газ у Європі є газодефіцит у європейських сховищах, проте українські споживачі не мають причин для побоювань.

Як передає Укрінформ, про це в ефірі телеканалу "Дом" розповів експерт Офісу реформ Кабінету Міністрів Максим Гардус. 

"Головною причиною ситуації в Європі є дефіцит газу в самій Європі — це перше. Вони закачали мало до сховищ після того, як в очікуванні "газової війни" з Україною взимку з 2019-го на 2020 роки були рекордні запаси. Війни не відбулося, запаси потихеньку витратили, а нових — не закачали. Через недосконалість європейського регулювання, яке не дає змоги припинити такі ексцеси, утворився дефіцит", — сказав Гардус.

За його словами, надії на стабілізацію ситуації не виправдалися, і тут роль зіграв Китай, де почалася економічна активність після піку пандемії COVID-19, що й спровокувало зростання біржових цін.

Читайте також: Депутати пропонують уряду переглянути методологію розрахунку оптової ціни газу

"Упродовж тривалогочасу всі вважали, що ринок сам усе вирішить, привезуть нові танкери. Проте зараз із танкерами, якими возять скраплений газ, своя проблема. Річ у тому, що в Китаї починається постковідне економічне відродження. Він різко збільшив споживання газу, і скупив купу газу в своєму регіоні та в індійсько-тихоокеанському. І в Європі його пропозиція стала також меншою. Тобто все збіглося. Економічне відродження — це збільшення економічної активності. Збільшення економічної активності — це збільшення виробництва, зокрема хімічних добрив. Тому зараз ціни на біржі ростуть", — пояснив експерт.

Тим часом ідеться про плановані ціни, реальних поставок за такою вартістю зараз немає, зазначив експерт. Крім того, українцям підвищення цін побоюватися не варто, оскільки газ їм поставлятиметься за фіксованою ціною.

"Але ці рекорди — без живих цін. Це ціни, за якими збираються купити колись у майбутньому. Реальних поставок за цими цінами поки немає. У реальності частина газу продається за довгостроковими контрактами, це трубопровідний газ, і тривалими контрактами, які вже укладені. Відповідно, на що нам чекати. Газ, наш видобуток український продаватиметься фактично за регульованими цінами. Його більшу частину видобуває державна компанія "Укргазвидобування", яка належить "Нафтогазу України". Він і продаватиметься населенню за фіксованою ціною за річним контрактом 7,42 -7,69 грн за кубометр газу з доставками", — деталізував Гардус.

Читайте також: Газ для населення під час опалювального сезону не подорожчає - експерт

Як повідомляв Укрінформ, раніше голова правління компанії "Нафтогаз України" Юрій Вітренко заявив, що Росія продовжує використовувати газ як геополітичну зброю проти України та Європейського Союзу. Як доказ він навів заяву російського газового монополіста "Газпрому" про те, що продовження транзиту російського газу через Україну ставиться в залежність від придбання компаніями з ЄС додаткових обсягів газу в "Газпрому" за новими контрактами.

В адміністрації США 13 вересня заявили, що Європі загрожує нестача газу взимку, оскільки Росія недопоставила достатньо пального на європейський ринок, чим також спричинила підвищення цін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-