Держбюджет-2022 відповідатиме реальності — депутатка

Держбюджет-2022 відповідатиме реальності — депутатка

Укрінформ
Держбюджет України на 2022 рік, проєкт якого 15 вересня Кабінет Міністрів має подати Верховній Раді, міститиме акцент на розвиток, підтримає ключові для України напрямки, а також має тенденцію до зниження дефіциту.

Як передає Укрінформ, про це в ефірі телеканалу «Дом» розповіла член фракції партії «Слуга народу», голова підкомітету з питань видатків держбюджету Комітету ВР з питань бюджету Леся Забуранна.

«Цей бюджет певною мірою унікальний, оскільки йому передувала нарешті ухвалена бюджетна декларація, яка й позначає основні вектори та стратегічні напрямки, за якими формуватиметься як політика держави, так і бюджет країни. На сьогодні ми не маємо ще проєкту бюджету в комітеті, хоча деякі цифри вже відомі. Та інформація, яку я маю, свідчить про те, що дефіцит бюджету складатиме близько 188 млрд. Водночас доходи складатимуть 1277 млрд грн, і, відповідно, витрати 1465 млрд грн», — уточнила Забуранна.

За словами голови підкомітету, держбюджет-2022 «відповідатиме реальності» та враховуватиме основні пріоритети розвитку України.

«Бюджет відповідатиме реальності. Безумовно, буде закладено основні пріоритети розвитку. Тобто будуть надалі в пріоритеті розвиток інфраструктурних проєктів, будівництво доріг, великих капітальних інвестицій. Водночас необхідно зазначити, що планується збільшення витрат на медицину, на 34 млрд грн. Мене засмучує, що це не буде 5% від ВВП. Хоча я вважаю, що останні події в світі, в Україні щодо пандемії коронавірусу чітко демонструють, що медицина повинна бути пріоритетним напрямом. На жаль, нинішній проєкт бюджету все ж не дає нормативних 5% ВВП», — наголосила Забуранна.

Бюджет-2022 міститиме соціальні ініціативи, проте позитивною тенденцією голова підкомітету назвала прагнення до скорочення дефіциту бюджету.

«Водночас позитивною тенденцією є те, що ми все-таки прагнемо скорочувати дефіцит бюджету. Тобто не формувати «бюджет проїдання», хоча соціальні ініціативи — підвищення заробітної плати, соціальні виплати — будуть присутні. Проте бюджет буде все ж націлений, зокрема, на розвиток національної економіки та великих інфраструктурних напрямів. Тому можна сказати, що це буде реальний бюджет з акцентом на розвиток», — акцентувала Забуранна.

Читайте також: Шмигаль прогнозує збереження у держбюджеті-2022 субвенції на розвиток регіонів

Як повідомлялося, 15 вересня Кабмін має подати Верховній Раді проект держбюджету-2022. За словами Прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, у держбюджеті на наступний рік закладено номінальний ВВП на рівні 5 трлн 368 млрд грн. Очікувані бюджетні доходи — 1 трлн 277 млрд грн (це плюс 161 млрд до цьогорічних показників), видатки — 1 трлн 465 млрд (плюс 103 млрд), номінальний бюджетний дефіцит — 188 млрд грн. Таким чином, у відсотковому співвідношенні дефіцит бюджету знижується — до 3,5% проти 5,5% у 2021 році.

Згідно з бюджетним законопроєктом, прогнозний валютний курс у 2022 році становитиме 28,6-28,7 гривень за долар, рівень витрат на сектор безпеки та оборони — 5,95% ВВП, середньомісячна заробітна плата — 15 258 грн (у грудні — 17 500). Мінімальну зарплату із 1 грудня цього року підвищать до 6 500 грн, а у 2022-му її буде проіндексовано.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-