Шмигаль провів нараду щодо реструктуризації боргів теплокомуненерго

Шмигаль провів нараду щодо реструктуризації боргів теплокомуненерго

Укрінформ
Прем'єр-міністр Денис Шмигаль провів нараду з профільними міністерствами, Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, НАК "Нафтогаз України" щодо реструктуризації боргів підприємств теплокомуненерго.

Про це глава уряду повідомив у Телеграмі, передає Укрінформ.

"Продовжуємо підготовку до опалювального сезону. Одним із важливих питань на сьогодні є реструктуризації боргів теплокомуненерго за спожитий газ. Обговорили цю тему на нараді з Мінрегіоном, Міненерго, Мінфіном, Мінекономіки, НКРЕКП і Нафтогазом", - написав Шмигаль.

Крім того, з огляду на затвердження урядом типового положення з питань узгодження заборгованості в різниці тарифів, за словами Шмигаля, на сьогоднішній нараді окреслено наступні кроки для утворення у регіонах таких комісій і подальшої верифікації заборгованостей теплокомуненерго.

Як повідомлялося, 1 вересня Кабінет Міністрів затвердив Типове положення про територіальну комісію з питань узгодження заборгованості з різниці в тарифах.

27 серпня Президент Володимир Зеленський підписав Закон «Про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу» (№3508-д). Ним визначено організаційні та економічні заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу і поширюється на відносини із врегулювання заборгованості за спожитий природний газ, послуги його розподілу та транспортування.

Читайте також: В Україні пропонують заборонити відключення ТКЕ від енергопостачання в опалювальний сезон

Згідно з документом, урегулюванню підлягає заборгованість за газ: постачальників природного газу за договорами купівлі-продажу (постачання) природного газу для постачання побутовим споживачам; постачальників природного газу та операторів газорозподільних мереж за договорами про надання послуг з транспортування газу; заборгованість операторів ГРМ, за договорами купівлі-продажу природного газу для виробничо-технологічних та власних потреб, укладеними з НАК "Нафтогаз України".

Крім того, під дію закону потрапляє дебіторська заборгованість побутових споживачів перед постачальниками природного газу в розмірі несплачених обсягів, що виникла внаслідок приведення об’єму природного газу до стандартних умов, а також заборгованість населення через визнання судами незаконними та нечинними актів Кабінету Міністрів про затвердження норм споживання природного газу населенням без лічильників у період з 1 жовтня 2014 року до розрахункової дати.

Розрахунковою датою визначено 31 грудня 2020 року. Взаєморозрахунки будуть проводитися за рахунок видатків державного бюджету учасниками процедури врегулювання заборгованості. Обсяги заборгованості повинні підтверджуватися висновком суб’єкта аудиторської діяльності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-