Єврокомісія готова обговорити з Україною формат консультацій щодо Nord Stream 2

Єврокомісія готова обговорити з Україною формат консультацій щодо Nord Stream 2

Укрінформ
Європейська комісія підтвердила готовність обговорити з Україною найбільш прийнятну модальність консультацій щодо "Північного потоку 2", яка б не перекривала ініціативи у сфері енергетики, такі як CESEC (Енергетичне поєднання Центральної та Південно-Східної Європи) та Енергетична хартія.

Про це йдеться у відповіді речника Єврокомісії з питань енергетики Тіма Мак-Фі на письмовий запит Укрінформу.

«Ми перебуваємо у регулярному контакті з українською владою з багатьох питань, включаючи проблеми енергетики. Ми сподіваємося обговорити з нашими українськими колегами, як найкраще відповісти на їхній запит про консультації. Ми надіслали відповідь нашим українським партнерам, в якій висловлюється готовність до дискусії та до просування діалогу з енергетичних питань. Нам необхідно обговорити найбільш доцільну модальність для таких консультацій, уникаючи водночас технічних консультацій, які б накладалися на наявні енергетичні ініціативи (тобто дискусії в межах CESEC та Енергетичної хартії)», - зазначив речник Єврокомісії.

Він підтвердив, що Єврокомісія отримала 22 липня вербальну ноту від МЗС України із запитом щодо консультацій з посиланням на Статті 274 та 338 Угоди про асоціацію між ЄС і Україною.

Читайте також: Байден має зупинити Nord Stream 2 зараз або ніколи - NYT

Речник нагадав, що ці статті містять посилання на «співпрацю щодо інфраструктури» відповідно до пов’язаної з торгівлею енергетичної статті у преамбулі до Поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі, а також на положення про «енергетичну співпрацю» відповідно до вступу до розділу про економіку та секторальне співробітництво.

«ЄС надає велику вагу енергетичній безпеці України. Ми залишаємося цілковито відкритими до обговорення будь-яких проблем, які викликають занепокоєння в України», - додав речник.

Водночас він утримався від відповіді на запитання, чи занепокоєна Європейська комісія нинішніми надвисокими цінами на природний газ і чи не вважає ринкову поведінку Росії спробою тиску на ЄС напередодні запуску «Північного потоку – 2» і пов’язаних з ним особливостей застосування Другої газової директиви ЄС.

«До вашого другого питання щодо цін на газ: Єврокомісія уважно стежить за цією ситуацією, але не робить жодних коментарів щодо руху на ринку та ціноутворення», - сказав Мак-Фі.

Як повідомляв Укрінформ, у серпні компанія Nord Stream 2, оператор будівництва "Північного потоку - 2", програла в німецькому суді справу про звільнення газопроводу від вимог газової директиви ЄС.

Читайте також: Вітренко прокоментував програш компанії Nord Stream 2 AG у німецькому суді

«Північний потік - 2» – російський газопровід, збудований в обхід України. Його прокладають по дну Балтійського моря з Росії до Німеччини. Єдиним акціонером проєкту є ВАТ "Газпром".

У липні Німеччина та США досягли угоди, згідно з якою Америка не чинитиме опору добудові труби, а Німеччина зобов’язується вжити санкцій у разі агресії Росії проти України, а також допомогти Україні в енергетичній трансформації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-