Суд у Німеччині відмовився звільнити Nord Stream 2 від вимог газової директиви ЄС

Суд у Німеччині відмовився звільнити Nord Stream 2 від вимог газової директиви ЄС

Укрінформ
Компанія Nord Stream 2, оператор будівництва "Північного потоку-2", програла в німецькому суді справу про звільнення газопроводу від вимог газової директиви ЄС.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Bloomberg.

Як зазначається, Вищий земельний суд Дюссельдорфа у середу відхилив скаргу Nord Stream 2 AG на рішення Федерального мережевого агентства про запровадження заходів ЄС.

Згідно з директивою ЄС, видобувна компанія не може одночасно бути власником трубопроводу, яким здійснюються поставки видобутого нею газу. Діяльність з доставки і транспортування газу має бути розділена.

Читайте також: Міністри енергетики України, ФРН та США обговорили загрози Nord Stream 2

Як повідомляв Укрінформ, 4 квітня 2019 року Європарламент прийняв оновлену директиву (закон Євросоюзу), що поширює правила газового ринку ЄС на трубопроводи, прокладені з країн, що не входять до блоку, в тому числі Nord Stream-2 ("Північний потік-2").

Серед головних положень директиви - розділення компаній, що постачають газ, і компаній, що його транспортують. Це означає, що компанія-оператор "Північного потоку-2" має бути незалежною від "Газпрому", а 50% його пропускної потужності мусять резервуватися для альтернативних постачальників. Винятки можливі, але тільки зі схвалення Єврокомісії.

Як повідомлялося, російський Газпром будує "Північний потік-2" для того, щоб мати можливість поставляти газ до Європи в обхід України.

Читайте також: Nord Stream 2: у Єврокомісії обіцяють стежити за виконанням декларацій США та Німеччини

15 травня Федеральне мережеве агентство Німеччини відмовило компанії Nord Stream-2 у наданні дерогації (часткове скасування старого закону) за заявкою від 10 січня 2020 р. Влада вважає, що на 23 травня 2019 року газопровід "Північний потік-2" не відповідав критерію "завершеності проєкту ", як того вимагає параграф 28b пункту 1 Федерального закону про енергетичне господарство ФРН.

15 червня компанія Nord Stream-2 подала апеляцію проти рішення ФСА до Верховного регіонального суду Дюссельдорфа. Nord Stream-2 наполягає, що на 23 травня 2019 р. газопровід був завершений з погляду економічної функціональності. Компанія прийняла незворотні інвестиційні рішення на мільярди євро, грунтуючись на правовій базі, яка діяла задовго до того, як Європейська комісія оголосила про наміри змінити Газову директиву.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-