В Україні близько 4,5 тисячі нотаріусів отримали доступ до Держземкадастру

В Україні близько 4,5 тисячі нотаріусів отримали доступ до Держземкадастру

Укрінформ
В Україні немає проблем із наданням доступу нотаріусам до Державного земельного кадастру; майже всі нотаріуси, які висловили бажання, а це близько 4,5 тис., отримали доступ до системи.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це під час пресконференції "Два місяці ринку землі - перші результати" розповів перший заступник голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Анатолій Мірошниченко.

“Сьогодні десь 4,5 тис. нотаріусів отримали доступ до Державного земельного кадастру. Проблеми немає, практично всі, хто висловив бажання отримали доступ. І зараз цей процес продовжується, тільки менш динамічно, зараз (номатріуси - ред.) продовжують отримувати доступ до Державного земельного кадастру”, - заявив Мірошниченко.

Він зазначив, що проблеми підключення нотаріусів в перші дня відкриття ринку виникли через те, що нотаріуси не підготувалися до події заздалегідь.

“До 1 липня 2021 року лише близько 800 нотаріусів із загальної кількості 6,5 тис. мали доступ до Державного земельного кадастру. Але, починаючи з 1 липня, близько тисячі заявок на день про підключення надходило до кадастру. Ми знали, що так станеться, було розроблено спрощений електронний порядок подачі заявок на підключення до земельного кадастру, залучені додаткові ресурси наших працівників. Практично протягом доби ця досить велика кількість заявок закривалася”, - пояснив керівник відомства.

За його словами, щоб запрацював закон про ринок сільськогосподарської землі, було вчасно ухвалено всі підзаконні акти, в тому числі і постанову Кабміну про порядок дій нотаріусів. Нині Держгеокадастр забезпечує нотаріусів відповідним інструментом для перевірки кількості землі у власності осіб, що до них звертаються.

Читайте також: Мінагро розробляє автоматизовану систему оцінювання стану земельного ринку

Як повідомляв Укрінформ, 1 липня в Україні відкрився ринок землі сільськогосподарського призначення. До 2024 року купувати сільгоспнаділи можуть тільки фізичні особи – громадяни України з обмеженням у 100 гектарів в одні руки. Потім отримувати у власність не більше 10 тис. гектарів землі зможуть юридичні особи, зареєстровані в Україні. Питання продажу землі особам без громадянства та іноземцям вирішуватиметься на загальнонаціональному референдумі.

З моменту відкриття ринку сільгоспземлі, станом на 30 серпня, в Україні зареєстровано 10 683 угоди купівлі-продажу земельних ділянок, майже 23 тис. гектарів змінили власників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-