Марченко пояснив наслідки неподання добровільної декларації

Марченко пояснив наслідки неподання добровільної декларації

Укрінформ
У громадян України є рік, аби задекларувати свої статки та в подальшому вільно їх використовувати; надалі буде дедалі складніше розміщувати готівку в банках або набувати власність, не маючи офіційного доходу.

Як повідомляє Укрінформ, про це у блозі на сайті "Обозреватель" заявив міністр фінансів України Сергій Марченко.

"За ініціативи Президента з 1 вересня 2021 року розпочинається кампанія по добровільному декларуванню. Громадянам надається можливість задекларувати свої статки та в подальшому вільно їх використовувати", - зазначив міністр.

Він нагадав, що одноразове добровільне декларування фізичними особами їх активів та сплата одноразового збору до бюджету передбачені Законом №1539.

"Громадяни, які скористаються цією можливістю, зможуть спокійно розпоряджатися своїми активами. Для них це буде чиста фінансова історія. Більше того, тим громадянам, які задекларували активи та сплатили з них збір, держава гарантуватиме звільнення від відповідальності за порушення податкового, валютного законодавства", - наголосив Марченко.

Читайте також: Ми пропонуємо етапність пенсійної реформи - Марченко

Але не всі матимуть право на добровільне декларування, зауважив міністр. Не підлягають декларуванню активи, здобуті в результаті кримінальних злочинів, в тому числі отримання хабаря (крім злочинів щодо ухилення від сплати податків), а також активи на рахунках країни-агресора чи походженням з такої країни.

За словами Марченка, громадянам, які сумлінно сплачували податки зі всіх доходів, декларацію подавати не потрібно. Також це стосовується активів громадян (житло, автомобіль та земля), отриманих за договорами дарування чи в спадщину.

Мінфін разом із Податковою вже почав напрацьовувати законопроєкт про непрямі методи контролю, що дають змогу зіставляти реальний рівень життя людини, її статків з інформацію про отримані нею доходи та сплачені податки.

І "такі інструменти в майбутньому будуть поширюватись на всіх громадян – платників податків", переконаний міністр.

Читайте також: МВФ цікавлять не тарифи, а фіскальні ризики від їх зниження - Марченко

"Уряд має дев’ять місяців на розробку та погодження законопроєкту", - підсумував Марченко і закликав "сконцентруватись на добровільному декларуванні".

Як повідомлялось, добровільне декларування проводиться у період з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року. Запропоновано три основні ставки: 5% - загальна ставка для валютних цінностей та майна, що знаходяться в Україні; 9% - для закордонних активів; 2,5% - для декларування активів у вигляді ОВДП.

Громадянам не потрібно декларувати власну квартиру, загальна площа якої не перевищує 120 кв. метрів, будинок площею до 240 кв. метрів чи земельну ділянку в межах норм безоплатної передачі (приватизації). Також не підлягає декларуванню автомобіль, якщо він у власному постійному користуванні та не використовується для комерційних цілей.

Фото: Мінфін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-