МВФ цікавлять не тарифи, а фіскальні ризики від їх зниження - Марченко

МВФ цікавлять не тарифи, а фіскальні ризики від їх зниження - Марченко

Укрінформ
Зниження тарифів на електроенергію для населення не суперечить зобов'язанням України за програмою stand-by із Міжнародним валютним фондом, якщо воно не створює фіскальних ризиків для бюджету.

Як передає Укрінформ, про це в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" розповів міністр фінансів Сергій Марченко.

"Я не бачу підстав, чому це рішення має вплинути на переговори. Наша програма, за великим рахунком, не фокусується на підвищенні чи зниженні тарифів. Ці тарифні історії цікаві з точки зору фіскальних ризиків", - сказав Марченко.

За його словами, на сьогодні негативної реакції від Фонду з приводу цього рішення немає; керівник Мінфіну не очікує її і в майбутньому.

"Це справа Міненерго, вони спілкуються з Фондом. Думаю, вони з ним це рішення проговорювали. Але немає сумнівів у тому, що це рішення має бути фіскально збалансованим. З бюджету ми покривати якісь тарифні потреби не будемо", - наголосив Марченко.

На його думку, основне завдання - збалансувати енергоринок.

"Якщо "Енергоатом", "Укргідроенерго" пішли на це зниження, значить, вони прорахували ці ризики. Таким чином, Міненерго несе всі ризики й відповідальність. Бюджет України жодним чином не дотуватиме ці компанії", - наголосив міністр.

Допомога може бути тільки щодо погашення боргів компаній "зеленої" енергетики, накопичених у попередні періоди, заявив Марченко.

Читайте також: Мінфін цьогоріч планує представити законопроєкт про непрямі методи визначення доходів

Як повідомляв Укрінформ, Кабінет Міністрів знизив тариф на електроенергію для побутових споживачів, які використовують до 250 кВт-год. на місяць. Із 1 жовтня домогосподарства з таким рівнем споживання платитимуть 1,44 грн за 1 кВт-год., для решти домогосподарств діятиме нинішній тариф 1,68 грн/кВт-год.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-