Ми пропонуємо етапність пенсійної реформи - Марченко

Ми пропонуємо етапність пенсійної реформи - Марченко

Укрінформ
Пенсійна реформа в Україні повинна проходити поетапно, із залученням державної інституції на початку, щоб мінімізувати ризики.

Мета уряду зараз – створити умови для пенсійних накопичень для всіх громадян, щоб пенсійна реформа нарешті відбулася не лише на папері.

Як передає Укрінформ, про це написав у Фейсбуці міністр фінансів Сергій Марченко.

"Дешевий популізм багато років стає на заваді кращому життю українських пенсіонерів. Можна і далі розганяти зраду, а можна визнати факт – старіння населення як світова тенденція унеможливлює існування виключно солідарної системи. Дивно, що це сьогодні стало відкриттям для багатьох "експертів" фейсбуку. Тому — лікбез", — зазначив він.

Читайте також: МВФ цікавлять не тарифи, а фіскальні ризики від їх зниження - Марченко

Міністр нагадав, що солідарну систему вигадали в 19-му ст., вона схожа на фінансову піраміду, коли велика кількість працездатного населення фінансує пенсіонерів. "Солідарна пенсійна система працює так: відрахування із вашої заробітної плати у вигляді єдиного соціального внеску надходять до Пенсійного фонду та відразу перерозподіляються та виплачуються нинішнім пенсіонерам. Вже зараз кількість пенсіонерів майже зрівнялась з кількістю працюючих, які сплачують внески ЄСВ. Темпи старіння населення такі, що кількість працюючих буде постійно скорочуватися, а кількість пенсіонерів – зростати. Це створює ризик, що на одного працюючого буде припадати кілька пенсіонерів. Саме тому тим, кому зараз 40 років, вже треба думати про пенсійні накопичення", — зазначив Марченко.

Він також розповів, що накопичувальна система — це коли відрахування із зарплати людини акумулюються на її індивідуальному пенсійному рахунку. У підсумку людина отримує у вигляді накопичувальної пенсії всі внески плюс інвестиційний дохід. "Тобто ваші внески працюють виключно на вас", — уточнив міністр, додавши, що накопичувальна пенсія виплачуватиметься додатково до солідарної та не зменшуватиме її розмір.

Читайте також: Накопичувальна пенсія виплачуватиметься додатково до основної - Марченко

"Ми говоримо про етапність пенсійної реформи, про залучення державної інституції на початку, щоб мінімізувати ризики. Наша мета зараз – створити умови для пенсійних накопичень для всіх громадян. Пенсійна реформа має нарешті відбутись не тільки на папері", — підсумував урядовець.

Як повідомляв Укрінформ, 3 серпня Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що в Україні з 2023 року планують запровадити соціальні пакети з накопичувальними пенсіями. За словами глави уряду, поширення досвіду запровадження соціальних пакетів із накопичувальними пенсіями на соціальних працівників, вчителів, військових — це важливий елемент переходу до накопичувальної пенсійної системи.

Кабмін 2 червня затвердив створення робочої групи з питань запровадження обов’язкового накопичувального пенсійного забезпечення тa розвитку недержавного пенсійного забезпечення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-