Найбільше в історії виділення спецправ запозичення МВФ: скільки отримає Україна

Найбільше в історії виділення спецправ запозичення МВФ: скільки отримає Україна

Укрінформ
З понеділка, 23 серпня, держави-члени Міжнародного валютного фонду (МВФ) починають отримувати свої частки нових спецправ запозичень загальним обсягом 650 мільярдів доларів: Україні випадає, відповідно до її квоти, понад 2,7 мільярда.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в пресрелізі директора-розпорядника МВФ Кристаліни Георгієвої.

«Найбільше в історії виділення спеціальних прав запозичення (СПЗ) - близько 650 мільярдів доларів США - набуває чинності сьогодні. Це є значним поштовхом для світу та, якщо його розумно використати, унікальною можливістю подолати нинішню безпрецедентну кризу. Виділення СПЗ забезпечить додаткову ліквідність світової економічної системи - доповнить валютні резерви країн та зменшить їх залежність від дорожчого внутрішнього чи зовнішнього боргу. Країни можуть використовувати простір, передбачений виділенням СПЗ, для підтримки своєї економіки та активізації боротьби з кризою», - зазначила пані Георгієва.

Читайте також: В Офісі Президента розповіли, чого чекають від місії МВФ у вересні

Директор-розпорядник МВФ додала, що СПЗ розподіляються по країнах пропорційно їх частці квот у МВФ. Це означає, що близько 275 мільярдів доларів США надійдуть до країн, які розвиваються, з них країни з низьким рівнем доходу отримають близько 21 мільярда доларів США - що в деяких випадках еквівалентно 6% ВВП.

При цьому, щоб допомогти забезпечити прозорість і підзвітність, МВФ надає основу для оцінки макроекономічних наслідків нового розподілу, його статистичної обробки і управління, а також того, як це може вплинути на стійкість боргу.

Фонд також регулярно надаватиме оновлену інформацію про всі активи СПЗ, операції і торгівлю, включаючи наступний звіт про використання СПЗ через два роки.

Читайте також: Кошти від МВФ у сумі $2,7 мільярда надійдуть до Нацбанку

«Цей розподіл коштів є критичною складовою ширших зусиль МВФ щодо підтримки країн через пандемію, яка включає: 117 мільярдів доларів США нового фінансування для 85 країн; полегшення обслуговування боргу для 29 країн з низьким рівнем доходу; а також політичні поради та підтримка розвитку потенціалу для більш ніж 175 країн, щоб забезпечити міцне та стійке відновлення», - підкреслили в МВФ.

Як передавав Укрінформ, завдяки спільній роботі усіх гілок влади України — Президента, уряду й парламенту — та відповідній координації з нашими міжнародними партнерами Україна виконала умови, необхідні для виплати другого траншу макрофінансової допомоги від ЄС.

Про це зазначив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час зустрічі з виконавчим віцепрезидентом Європейської Комісії Валдісом Домбровскісом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-