Вітренко переконаний, що Nord Stream 2 не запрацює

Вітренко переконаний, що Nord Stream 2 не запрацює

Фото
Укрінформ
Попри технічну готовність російського газопроводу "Північний Потік-2", працювати він як комерційний газопровід не буде.

Про це в четвер в ході брифінгу після інспекції об'єктів "Нафтогазу" в Одесі та Одеській області, в тому числі нафтового термінала в порту Південний, заявив її глава Юрій Вітренко, передає Укрінформ з посиланням на "Одеський кур'єр".

На його думку, від стадії технічного запуску до комерційної експлуатації пройде чимало часу - в тому числі на процедури сертифікації компанії, яка обслуговує газопровід.

Читайте також: Зеленський говоритиме із Меркель про Nord Stream 2 — ОП

Нинішня ж компанія "Nord Stream AG", за словами Вітренко, не відповідає європейським стандартам і не може пройти сертифікацію. Це означає, що газопровід не працюватиме для комерційної прокачування газу.

Глава "Нафтогазу" заявив, що "Північний Потік-2" не буде запущений / Фото: Ігор Ткаченко, Укрінформ
Читайте також: Україна використає час перед запуском Nord Stream 2 для захисту своїх інтересів - Президент

Також глава "Нафтогазу" нагадав, що триває системна робота з США і європейськими країнами щодо дієвого та ефективного накладення санкцій на компанії, які будували та експлуатують даний газопровід.

Як повідомлялося, в липні США і Німеччина досягли угоди про врегулювання спору з будівництва газопроводу "Північний потік-2". Домовленості передбачено, що Вашингтон відмовляється від намірів ввести санкції для учасників проєкту Nord Stream 2, проте можливість санкцій Євросоюзу для Москви зберігається, якщо Росія буде використовувати газопровід як інструмент енергетичного тиску.

В угоді також йдеться про намір зберегти транзит газу через Україну. Німеччина обіцяє скористатися всіма важелями, щоб переконати Росію продовжити договір про транзит газу Україною, який закінчується в кінці 2024 року.

«Північний потік-2» - російський газопровід, який будується в обхід України. Його прокладають по дну Балтійського моря з Росії до Німеччини. Єдиним акціонером проєкту є ВАТ «Газпром».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-