Уряд виділив 1,8 мільярда гривень для підтримки українського експорту - Шмигаль

Уряд виділив 1,8 мільярда гривень для підтримки українського експорту - Шмигаль

Укрінформ
Кабінет Міністрів виділив 1,8 млрд грн Експортно-кредитному агентству для підтримки українського експорту.

Як передає Укрінформ, про це Прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив у Телеграмі.

"Прийняли рішення про збільшення статутного капіталу Експортно-кредитного агентства на 1,8 млрд грн. Це дозволить розширити експансію українських товарів на закордонні ринки", - написав Шмигаль.

«Сьогодні уряд прийняв постанову "Про внесення змін до Статуту приватного акціонерного товариства "Експортно-кредитне агентство", яка була ініційована Мінекономіки – уповноваженим органом управління АТ "Експортно-кредитне агентство". Це рішення є ключовим у процесі докапіталізації статутного капіталу ЕКА до 2 млрд гривень, який плануємо завершити у вересні цього року, затвердивши звіт про результати емісії НКЦПФР», - повідомив заступник міністра економіки України Михайло Лев.

Рішення про збільшення статутного капіталу ЕКА на 1,8 млрд гривень було прийнято Кабінетом Міністрів України у березні 2021 року з метою підвищення ефективності ЕКА в напрямку фінансової підтримки експорту.

«Фінансова спроможність ЕКА з капіталом у 2 млрд гривень дозволить більш ефективно виконувати завдання, визначені Законом України "Про забезпечення масштабної експансії експорту товарів (робіт, послуг) українського походження шляхом страхування, гарантування та здешевлення кредитування експорту". Сподіваємося, що нові фінансові можливості дозволять ЕКА налагодити ефективну діяльність Агентства на користь експортерів України», - зазначив Лев.

Як повідомляв Укрінформ, у лютому 2018 року Кабінет Міністрів ухвалив постанову про утворення ПрАТ “Експортно-кредитне агентство”, було затверджено його установчі документи (статут, положення про наглядову раду, про правління, про ревізійну комісію, порядок проведення конкурсного відбору кандидатів на посаду члена наглядової ради). Юридичну особу ПрАТ “Експортно-кредитне агентство” зареєстровано у листопаді того ж року. Також було сформовано статутний капітал у сумі 200 млн грн та здійснювалися заходи для приватного розміщення першого випуску акцій ЕКА.

Збільшення статутного капіталу Експортно-кредитного агентства на суму 1,8 млрд гривень здійснено шляхом емісії 1 800 000 додаткових акцій існуючої номінальної вартості із збереженням у власності держави 100 відсотків таких акцій на виконання Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік" та постанови Кабінету Міністрів України "Про збільшення статутного капіталу приватного акціонерного товариства “Експортно-кредитне агентство".

Читайте також: За ІІ квартал ВВП збільшився на 5,4% – Держстат

На засіданні уряду Денис Шмигаль нагадав, що з 2018 року агентство практично не працювало, адже не мало достатньої кількості коштів у своєму розпорядженні, передає кореспонднт агентства.

Крім того, Шмигаль зауважив, що держава буде підтримувати бізнес і через інші програми, зокрема за останній рік більше 60 млрд грн доступних та дешевих кредитів отримали представники малого та середнього бізнесу.

Прем'єр додав, що за другий квартал ВВП України виріс на 5,4%. Важливу роль у відновленні економіки зіграло зростання українського експорту, який за пів року виріс на 31%, або на 7 млрд дол.

Раніше повідомлялося, що Міністерство економіки завершує докапіталізацію Експортно-кредитного агентства до 2 млрд грн та перезапускає його діяльність для підтримки бізнесу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-