Відновити повноцінну роботу ГТС після її оптимізації буде неможливо - Макогон

Відновити повноцінну роботу ГТС після її оптимізації буде неможливо - Макогон

Відео
Укрінформ
Якщо в України не буде нового довгострокового транзитного договору після 2024 року, то це призведе до незворотної оптимізації газотранспортної системи (ГТС).

Про це розповів генеральний директор Оператора ГТС України Сергій Макогон, передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу ОГТСУ.

«Головне питання полягає у тому, чи залишиться Україна транзитною країною після 2024 року. Якщо ні, то ОГТС буде вимушений суттєво оптимізувати систему, щоб витрати на утримання ГТС не лягли на плечі українського споживача. Проте оптимізація ГТС буде великою втратою насамперед для Європи, оскільки відновити повноцінну роботу ГТС після закриття компресорних станцій буде неможливо», - сказав він.

За його словами, думка європейців про те, що українська ГТС буде завжди як резервний варіант, наприклад, у разі ремонту "Північного потоку", є хибною. Адже оптимізація не тільки запустить незворотний процес, а й зробить Європу на 80% залежною від російського газу.

«Ми постійно доносимо це європейцям, що якщо у нас не буде нового довгострокового транзитного договору, то вимушені будемо оптимізувати нашу систему, і тоді Європа буде на 80% залежати від газогонів, які належать Газпрому (Північні потоки та Турецькі)», - додав Макогон.

Читайте також: Основна боротьба ще попереду – Макогон про угоду щодо «Північного потоку - 2»

Як повідомляв Укрінформ, група українських парламентаріїв, яка відвідала Вашингтон, переконувала конгресменів США у необхідності заблокувати запуск газопроводу «Північний потік - 2».

Водночас в ОГТСУ наголосили, що в разі запуску «Північного потоку-2» Україні варто суттєво зменшити споживання газу за рахунок енергоефективності та зайнятись питанням збільшення його видобутку.

«Північний потік-2» - це російський газопровід, який будується в обхід України. Його прокладають по дну Балтійського моря з Росії до Німеччини. Вартість будівництва оцінюється в 9,5 млрд євро. Єдиним акціонером проєкту є ВАТ «Газпром». У грудні 2019 року будівництво призупинили через санкції США. Тоді газопровід був побудований на 96%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-