Україні потрібно мати чіткий план формування 10 мільярдів кубів газу - ОГТСУ

Україні потрібно мати чіткий план формування 10 мільярдів кубів газу - ОГТСУ

Укрінформ
Після підписання угоди між США та Німеччиною щодо «Північного потоку-2» Україні варто суттєво зменшити споживання газу за рахунок енергоефективності та зайнятись питанням збільшення його видобутку.

Таку думку висловила директорка з питань взаємодії з держорганами та міжнародними організаціями Оператора ГТС України Ольга Бєлькова, передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу ОГТСУ.

«З огляду на питання енергетичної безпеки України та з урахуванням власних енергетичних потреб ми маємо більш системно розглянути фокус державної політики. Довгостроково – з «Північним потоком-2» чи без нього – необхідно вирішити рівняння: 30=20+10. Наше споживання (30 млрд куб. м) не є тотожним до власного видобутку (20 млрд куб. м). Тобто 30% від потреби – це потенційна частка залежності від імпорту», - розповідає Бєлькова.

Тому, на її погляд, на найближчий період потрібно мати чіткий план формування 10 млрд кубометрів природного газу, яких на сьогодні бракує. І для цього варто збільшити видобуток блакитного палива, залучивши до цього процесу усіх: відповідальних за напрямок, гравців ринку та, особливо, компанію "Укргазвидобування".

Варто також істотно зменшити споживання блакитного палива за рахунок енергоефективності, щоб не залежати від імпорту.

"Це має відбутись завдяки механізмам, які уряд і донори насамперед запропонують населенню. В той час диверсифікацію джерел імпорту опрацює Оператор ГТС", - зауважила Бєлькова.

Читайте також: Основна боротьба ще попереду – Макогон про угоду щодо «Північного потоку - 2»

Також слід зацікавити наших партнерів в реальній співпраці з Україною, адже "паперові угоди не гарантують безпеку".

«Ідеї спільних продуктів, як шорт-хол і митний склад, а також спільних компаній-консорціумів мають активно вивчатися, щоб підвищити цю економічну зацікавленість. Нам разом потрібно робити те, що вигідно і нам, і нашим міжнародним партнерам. Саме така співпраця є точкою сталого розвитку», - наголосила Бєлькова.

Як повідомляв Укрінформ, у липні 2021 року між адміністрацією Джо Байдена та урядом Ангели Меркель укладено угоду щодо "Північного потоку - 2", яка дозволяє добудову газопроводу в обмін на гарантії безпеки Європи.

«Північний потік-2» - це російський газопровід, який будується в обхід України. Його прокладають по дну Балтійського моря з Росії до Німеччини. Вартість будівництва оцінюється в 9,5 млрд євро. Єдиним акціонером проєкту є ВАТ «Газпром». У грудні 2019 року будівництво призупинили через санкції США. Тоді газопровід був побудований на 96%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-