Основна боротьба ще попереду – Макогон про угоду щодо «Північного потоку - 2»

Основна боротьба ще попереду – Макогон про угоду щодо «Північного потоку - 2»

Укрінформ
Офіційна домовленість США та Німеччини про завершення будівництва російського газопроводу «Північний потік-2» - це лише перший раунд в боротьбі, яку Україна вестиме й надалі.

Про це розповів генеральний директор ТОВ «Оператор ГТС України» Сергій Макогон, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу ОГТСУ.

«Ми повинні примножити наші зусилля і шукати нових союзників, нові підходи та боротися далі. Навіть якщо зараз «Північний потік» запуститься на повну потужність, то обмеження щодо використання OPAL приведуть до того, що «Північний потік» зможе використовуватися тільки на 70–75% своєї потужності. Поки що ця декларація – це тільки перший раунд. Основна боротьба у нас ще попереду», - зауважив він.

За його словами, на сьогодні Оператор ГТС отримує 80% доходів від надання послуг транзиту, йдеться про 1,3 млрд дол. на рік. Значна частина цих грошей йде на експлуатацію системи, це близько 1 млрд дол. І в разі транзиту припинення компанії доведеться оптимізувати систему, адже вона самостійно не зможе її профінансувати.

Це, на думку Макогона, призведе до незворотних змін.

"Європейці в такому разі будуть знаходиться у цілковитій залежності від «Газпрому». Який буде постачати газ в Європу по двох турецьких і по двох північних потоках. «Газпром» таким чином отримає 80% транзитних потужностей в Європу. Наслідки європейці можуть бачити вже зараз, коли ціна на газ зросла до піку за останніх 13 років. Повторюся: «Газпром» може використовувати нашу систему, але не робить цього і тим стимулює подальше зростання ціни на газ в Європі", - зазначив очільник ОГТСУ.

На його думку, «Північний потік-2» створює тільки ілюзію постачання альтернативного газу.

"Це один і той самий газ <...> Якби європейці були зацікавлені у диверсифікації джерел газу, то потрібно було б зняти монополію «Газпрому» на експорт газу по трубопроводах», - додав Макогон.

Читайте також: Українську ГТС треба адаптувати до транспортування біогазу та водню — Макогон

Як повідомляв Укрінформ, між адміністрацією Джо Байдена та урядом Ангели Меркель укладено угоду щодо "Північного потоку - 2", яка дозволяє добудову газопроводу в обмін на гарантії безпеки Європи.

«Північний потік-2» - це російський газопровід, який будується в обхід України. Його прокладають по дну Балтійського моря з Росії до Німеччини. Вартість будівництва оцінюється в 9,5 млрд євро. Єдиним акціонером проєкту є ВАТ «Газпром». У грудні 2019 року будівництво призупинили через санкції США. Тоді газопровід був побудований на 96%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-