Громади мають збільшити інвестиції на утримання та модернізацію медзакладів – Ляшко

Громади мають збільшити інвестиції на утримання та модернізацію медзакладів – Ляшко

Укрінформ
Органи місцевого самоврядування мають забезпечити утримання та модернізацію медичних закладів, що сприятиме підвищенню якості послуг та збільшенню надходжень у місцеві бюджети.

Про це міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко сказав під час форуму "Україна 30. Децентралізація", повідомляє кореспондент Укрінформу.

Україні пройшла децентралізація.... Раніше центральні районні лікарні перейшли на баланс ОТГ, відповідно ці медзаклади змінили власника і очікують нових підходів до їх утримання...Програма медичних гарантій оплачує послуги у цих лікарнях, відповідальність органів місцевого самоврядування як власника лікарні - забезпечити утримання закладу, його технічну модернізацію і технічне переоснащення лікарень, пошук і надання комфортних умов проживання та перебування в лікарнях медичному працівнику", - сказав Ляшко.

Він зауважив, що завдяки таким заходам лікарні зможуть законтрактувати з НСЗУ нові пакети послуг і таким чином матимуть і додаткове фінансування, що збільшить податкові надходження в громаді.

"Програма медичних гарантій не покриває енергоносії, комунальні витрати. Інвестиції з місцевих бюджетів до закладів охорони здоров’я повинні бути в рази більшими, на мій погляд", - зауважив Ляшко.

Міністр назвав прикладом позитивної діяльності громад у сфері забезпечення медзакладу Сновську громаду Чернігівщини, яка взяла на баланс районну центральну лікарню, щоб вберегти від закриття. Також ця громада проінвестувала модернізацію, відтак у лікарні з'явились анестезіолог, реаніматолог та було отримано новий пакет послуг у програмі медичних гарантій, шо збільшило надходження до лікарні.

Негативним прикладом Ляшко назвав ситуацію у Прилуках Чернігівської області, де міська лікарня виживає самостійно лише за рахунок програми медгарантій, бо не затверджений місцевий бюджет. "Куплена киснева станція, яка дозволяє забезпечити централізованим киснем як мінімум 54 ліжка в інфекційному відділені. Для того, щоб вона запрацювала, міський бюджет повинен виділити додатково 1 млн грн. Півроку чиновники граються в політику, забуваючи про необхідність підготовки до потенційно можливої нової хвилі коронавірусної хвороби", - сказав Ляшко.

Також він наголосив на необхідності фінансування регіональних профілактичних програм, адже найкраще запобігти виникненню захворювання, ніж його лікувати.

Читайте також: У Хмельницькій ОДА заперечують слова Ляшка про непрацюючі пункти вакцинації

Як повідомлялося, в рамках децентралізації усі громади з 1 січня 2021 року перебувають на прямих міжбюджетних відносинах. В результаті зміни адмінтерустрою України, укрупнення районів, лікарні передали у власність одної або кількох громад (жителі яких обслуговуються у певному закладі), і громади повинні забезпечити функціонування цих лікарень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-