Нацбанк назвав карантин та сплеск інфляції ключовими ризиками для економіки

Нацбанк назвав карантин та сплеск інфляції ключовими ризиками для економіки

Укрінформ
Посилення карантину, а також суттєвий інфляційний сплеск у світі є ключовими ризиками для економіки України.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив голова Національного банку України Кирило Шевченко під час брифінгу щодо підвищення облікової ставки, повідомляє пресслужба НБУ.

Шевченко зазначив, що нові штами коронавірусу, зокрема "Дельта", швидко поширюються світом та можуть завдати нових втрат українській економіці. За оцінками Національного банку, від'ємний внесок всіх карантинних обмежень, запроваджених у першому півріччі 2021 року, у річний реальний ВВП становив 0,6 в.п. На відміну від карантинних обмежень навесні минулого року, вони не мали стримуючого впливу на інфляцію насамперед через збереження стійкого споживчого попиту.

Також зростає імовірність тривалішого та суттєвішого інфляційного сплеску в світі під впливом значних фіскальних та монетарних стимулів. Це створює ризики посилення імпорту інфляції в Україну та прискорення переходу провідних центральних банків до жорсткішої монетарної політики. Останнє, підкреслює голова НБУ, може знизити інтерес інвесторів до країн Emerging Markets, зокрема до України. Наголошується, що актуальними лишаються інші ризики проінфляційного характеру, зокрема ескалація військового конфлікту з Росією та різке погіршення умов торгівлі.

Читайте також: Інфляція сповільниться наприкінці року - НБУ

“Ураховуючи баланс ризиків, правління Національного банку України вирішило підвищити облікову ставку до 8% та посилити монетарну політику через низку додаткових заходів, а саме: продовжити планове згортання антикризових заходів; установити вартість кредитів рефінансування на рівні "облікова ставка + 1 в. п." за умови проведення кількісного тендера та не нижче цього рівня – за умови проведення процентного тендера; зменшити планові обсяги щоденних інтервенцій із купівлі валюти на міжбанківському валютному ринку з 20 млн дол. до 5 млн дол.”, - підсумував Шевченко.

Як повідомляв Укрінформ, Національний банк ухвалив рішення про підвищення облікової ставки до 8%. Нацбанк у червні 2021 року ухвалив рішення зберегти облікову ставку на рівні 7,5%. З 16 квітня НБУ підвищив облікову ставку із 6,5% до 7,5%, а з 5 березня – із 6% до 6,5%. Облікова ставка у 6% діяла в Україні з червня 2020 року.

Фото: bank.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-