Милованов: Розвиток креативної економіки - один із шляхів підвищення продуктивності праці

Милованов: Розвиток креативної економіки - один із шляхів підвищення продуктивності праці

Укрінформ
У трудовій сфері наша країна потребує двох типів ініціатив - формування творчої економіки та якісної й конкурентоспроможної професійної освіти.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це, відкриваючи другий день Всеукраїнського форуму "Україна 30. Трудові ресурси", сказав президент Київської школи економіки Тимофій Милованов.

За його словами, в Україні існує два ринки праці. Один — ринок нових професій, нової креативної економіки. Де великі зарплати і де не вистачає людей. Інший - ринок “старих” робіт. Там низька зарплата й задіяно багато працівників.

“На жаль, роботи середньої продуктивності, на межі цих сегментів ринку, зникають через модернізацію. Й людей звідти виштовхують або до старого, або до нового ринку. Для того щоб більшість українців потрапили в нові умови й отримали нові можливості, потрібна професіоналізація. І це - виклик національного масштабу”, - переконаний Милованов.

Він назвав ілюзією твердження декого з політиків про те, що у наступні 5 років країна зможе інвестувати 100 чи 200 млрд доларів, аби забезпечити оновлення основних засобів на рівні європейських сусідів — приміром, Польщі.

“А отже, продуктивність праці продовжуватиме бути відносно низькою. Через капітал ми її швидко не підвищимо. Тому потрібно іти у творчі професії, дозволити людям займатися креативним галузями”, - вважає економіст.

Це ж, за його словами, стосується й освіти. Якщо вона не зміниться й не відповідатиме викликам сучасності, готуючи фахівців з високою продуктивністю праці, якщо рівень їхньої професійної підготовки не відповідатиме потребам роботодавця, ми теж продовжимо шкодити людям і зволікати з розвитком, переконаний Милованов.

Читайте також: Любченко розповів про п’ять точок зростання економіки

Як повідомлялось, у лютому Президент Володимир Зеленський дав старт серії із 30 масштабних щотижневих форумів у форматі діалогу з суспільством про життєво важливі для країни питання. Заходи приурочено до 30-річчя Незалежності України. Тема нинішнього форуму — ефективне використання трудових ресурсів, зокрема, можливості повернення на Батьківщину українців - трудових мігрантів. Упродовж двох днів учасники обговорюють шляхи повернення людей з трудової міграції, державні програми з подолання безробіття, зміни, яких ринок праці зазнав через пандемію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-