Депутати подали поправки до законопроєкту про адміністрування податків місцевими громадами

Депутати подали поправки до законопроєкту про адміністрування податків місцевими громадами

Укрінформ
Члени Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування внесли до законопроєкту №5600 поправки щодо адміністрування місцевих податків громадами.

Про це сказав член комітету Віталій Безгін під час дискусії на загальних зборах Всеукраїнської асоціації громад, передає кореспондент Укрінформу.

"Коли я кажу про наповнення бюджетів, то наші пріоритети прості, і вони є доступні. Перша історія - це все ж таки передавати адміністрування місцевих податків на громади... Ми вже подали до законопроєкту №5600 відповідні поправки від нашого комітету, які дозволяють громадам адмініструвати місцеві податки. Так, вони рамкові, там не виписаний детальний інструмент, бо дискусія триває. Але, тим не менш, це перший крок", - сказав Безгін.

Депутат також запевнив, що в процесі реформи децентралізації точно не будуть "ламати систему управління в громадах, як вона є".

"Це означає, що до підходів управління в місцевому самоврядуванні можуть бути тільки точкові зміни. Безумовно, децентралізація зараз здійснила фундаментальні речі, але далі питання в тому, щоб: давати інструменти... наповнювати бюджети і важливо не ображати ці бюджети і не забирати з них зайвого", - сказав Безгін.

На переконання депутата, не менш важливим кроком є зміна принципу нарахування податку на доходи фізичних осіб.

"Підхід, можливо, буде формульний: або за місцем розташування виробничих потужностей, що, на моє переконання, є правильним, або, можливо, з якимось відсотком на громаду, яка надає послуги тим чи іншим мешканцям", - зазначив Безгін.

Своєю чергою перший заступник голови фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко зазначив, що разом з колегами з інших комітетів, зокрема, фінансового, бюджетного, будуть "натякати, що не все треба залишати на центральному рівні,треба робити перерозподіл".

Як повідомляв Укрінформ, 1 липня Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт №5600 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень».

Читайте також: До законопроєкту про зміну Податкового кодексу подали понад 10 тисяч поправок – Гетманцев

Мета законопроєкту - забезпечення збалансованості бюджетних надходжень. Законопроєктом передбачено, зокрема, поправки для запобігання «скруткам» і тіньовому обороту сільгосппродукції, нові ставки екологічного податку, звільнення від оподаткування ПДФО громадян і підприємців, що користуються державними програмами підтримки «Доступні кредити 5-7-9%» і «Доступна іпотека 7%» тощо.

Представляючи законопроєкт у Раді, міністр фінансів Сергій Марченко запевнив, що зміни до Податкового кодексу не позначаться на пересічних громадянах і малому бізнесі, який справно платить податки.

У Мінфіні пояснили, що ухвалення і реалізація положень законопроєкту сприятиме додатковим надходженням до бюджетів у розмірі близько 50 млрд грн у розрахунку на рік.

Голова Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев заявив, що до другого читання законопроєкту №5600 подано понад 10 тисяч поправок.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-